Povežite se sa nama

Region

11. JUL: Dan kad je počela realizacija monstruoznog plana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sjećanje na žrtve koje su ubijene 1995. godine u genocidu u Srebrenici obilježava se danas u Potočarima, komemoracijom i ukopom 19 posmrtnih ostataka nevino stradalih, ali i širom svijeta.

Komemoracija žrtvama počinje u 11 sati u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari gdje će se obratiti mnoge zvanice. Nakon toga će biti odata počast i položeni vijenci za žrtve genocida. Sahrana 19 žrtava koje će biti danas ukopane počinje u 13:00 sati.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana imala je svega 16 godina, a najstarija 63 godine u momentu smrti.

Od crnogorskih zvaničnika, na komemoraciji će prisustvovati crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, te ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović-

Monstruozni plan

Brojni su dokazi o planiranju i izvršenju genocida, a mnogi transkripti i drugi materijali koji svjedoče zločinačkoj namjeri nalaze se u arhivi Memorijalnog centra u Potočarima.

Neki od tih dokaza upravo govore o noći između 11. i 12. jula 1995. godine kada je plan objelodanjen uskom broju ljudi.

Među onima koji su znali za plan, između ostalih, bili su Radislav Krstić, kapetan Momir Nikolić, načelnik za bezbjednosno-obavještajne poslove Bratunačke brigade, Vujadin Popović načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa, Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Do 13. jula svi muškarci u Potočarima odvedeni su na mjesta zatočenja u Bratuncu, gdje im se pridružio veliki broj ljudi iz kolone Bošnjaka koji su se pokušavali domoći slobodne teritorije – Tuzle i Kladnja. Na taj dan, izvršena su i prva ubistva koja su nastavljena između 14. i 16. jula.

Više od 700 godina zatvora zločincima

Za genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka je do sada izrečeno više od 50 presuda, a zločinci iz reda srpske vojske dobili su najmanje 700 godina zatvora ne računajući i pet doživotnih kazni.

Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivicu i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, a posljednja za sada izrečena presuda je zločincu Ratku Mladiću.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije