Povežite se sa nama

Kultura

20 GODINA OD SMRTI ŽIVKA NIKOLIĆA: Sjećanje na velikana crnogorske kinematografije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ovih dana navršava se 20 godina od smrti velikana crnogorske kinematografije, reditelja i scenariste Živka Nikolića. To je prilika da se podjestimo onoga što je radio. Iako za života neshvaćen, ljudi koji su sarađivali sa njim sjećaju ga se sa posebnim pijetetom

„Ždrijelo“, „Polaznik“, „Beštije“, „Čudo neviđeno“, „Ljepota poroka“, „U ime naroda“, „Iskušavanje đavola“, samo su neki od dokumentarnih i igranih filmova kojima je Živko Nikolić proslavio sebe i Crnu Goru.

Tokom dvije decenije saradnje sa Televizijom CG Živko je ostavio neizbrisiv trag i na kolege koji su imali privilegiju da rade sa njim. Reditelj Raco Nikolić bio je asistent Nikoliću tokom snimanja „Oriđinala“.

„Od njega se dalo mnogo naučiti, Savo Jovanović, Boško Odalović, Goran Milutinović, Vesna Ivanović, bila je ekipa koja je sve produkcije radila sa Živkom“, kaže Raco Nikolić.

ve televizijske projekte u montaži je sa Živkom sliku po sliku slagao naš kolega Goran Milutinović.

„Od Živka sam mnogo naučio, kao mlad montažer, raditi najsloženiji tv format, drama, što je meni mnogo pomoglo. Uvažavao je sve svoje sagovornike, dosta grubo je izgledao, usamljen, ali jedan duhoviti čovjek, krila se istančana duša, plemenit čovjek, koji je mnogo dao ovim prostorima“, kazao je Milutinović.

Za života Živko nije bio shvaćen kao umjetnik, a Raco Nikolić ističe da gledajući Živkove filmove stiče se utisak da se on ruga, ali to je psihološko nijansiranje ličnosti, otkrivanje naših snova, fikcija, koje se ljudima čestio ne sviđaju, jer iznositi nečiju dušu napolje nije prijatno.

U fokusu svih Živkovih ostvarenja bio je čovjek – običan, mali, žitelj krša, brda i uvalina. Glumci koji su igrali likove u njegovim filmovima i danas o njemu pričaju sa pijetetom.

„Živko je u mom životu zapisan crvenim slovima“, kaže Mira Banjac. Eva Ras dodaje da je on ikona filmske umjetnosti.

Živko Nikolić je još za života postao klasik. Njegovo djelo je poznato i van granca našeg jezika, a njegov dopinos crnogorskoj kinematografiji i kulturi je izuzetan.

Sve što je snimao snimao je na crnogorskom tlu, duboko u sebi noseći pećat rodnih Ozrinića. On je rođen 29. novembra 1941. u Ozrinićima kod Nikšića. Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Akademiju za pozorište, film radio i televiziju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije