Povežite se sa nama

Vijesti

31 NOVI LIJEK: Proširena Lista ljekova koji idu na teret FZO

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je proširena Lista ljekova za 31 medikament, poručujući da na taj način podstiču konkurentnost i smanjuju cijenu ljekova

Proširena Lista ljekova za 31 lijek: Niže cijene, nema favorizovanja proizvođača, više mogućnosti za pacijente

Nova, proširena lista, na kojoj se nalazi 31 novi lijek, za građane, kažu iz resora Jelene Borovinić-Bojović, znači više terapijskih mogućnosti propisivanja odgovarajuće, odnosno prilagođene terapije za pojedinačnog pacijenta.

„Radi se o ljekovima koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hemofilije, genito-urinarnih problema, hipertenzije, reumatoloških oboljenja, psorijaze, psihijatrijskih, hematoloških, neuroloških oboljenja i hereditarnog angioedema“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Izradom nove Liste ljekova, kako su pojasnili, podstiče se konkurentnost i smanjuju se cijene ljekova, kako bi se spriječilo favorizovanje ili monopol bilo kog poizvođača.

„Korekcije cijena ljekova u skladu sa maksimalnim cijenama koje je utvrdio CinMed su takođe obaveza redovne revizije Liste lijekova. Lista podrazumijeva ljekove koji se propisuju i izdaju na recept i ljekove koji se primjenjuju na primarnom, sekundarnom i tercijernom nivou, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ljekove koji su sastavni dio Doplatne Liste lijekova. Doplatna lista ljekova sadrži ljekove koji su terapijska paralela (terapijska alternativa) ljekovima sa osnovne liste ljekova i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste. Razliku do punog iznosa cijene lijeka na doplatnoj listi ljekova plaća osigurano lice“, navode u saopštenju.

Podsjećaju da se Lista ljekova nije mijenjala tokom 2020. godine zbog epidemiološke situacije, što je uslovilo brzu i efektnu reakciju Ministarstva zdravlja da se nadoknadi propušteno.

„Napominjemo da će već od septembra Ministarstvo zdravlja nastaviti pregovore sa farmaceutskim kompanijama u smislu smanjenja cijena novih lijekova koji su sastavni dio Liste lijekova, ali i ukupnog njihovog portfolija, koji se nalazi na Listi i u primjeni je duži vremenski period. Na taj način će se nastaviti kontinuirani rad na Listi ljekova, kao i otvaranje mogućnosti za nove aplikacije/uvrštavanje novih ljekova do kraja 2020. godine“, istakli su u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije