Povežite se sa nama

Društvo

PORUČILI DA SU OTVORENI ZA SARADNJU: Sindikat prosvjete poziva na hitan dijalog sa ministarstvom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore uputili su poziv Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na socijalni dijalog u najhitnijem roku, jer će u protivnom zakonska prava prosvjetnih radnika braniti na zakonit način svim sindikalnim sredstvima i metodama.

To je saopštio član Glavnog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović, a čiji članovi su se okupili ispred zgrade Ministarstva danas, ističući da iz resora Vesne Bratić nisu odgovorili na nekoliko njihovih zahtjeva za razgovor.

Savović je istakao da su otvoreni za saradnju, ali i Ministarstvo ne može da neformalne sastanke da tretira kao zvanične sastanke.

Traže i poštovanje granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete u svim tačkama.

“Da se najkasnije do 15.juna održi sastanak Ministarstva i Sindikata prosvjete i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba”, navodi Savović.

Zatražili su i kvalitetnu pripremu nove nastavne godine, kao i stavljanje u zakonsku normu onlajn nastave i prilagođavanje organizacije i izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa.

V.d. predsjednika SPCG Slavka Bošković kazala je da su u prethodna tri mjeseca zvanično tri puta poslali zahtjev za nastavak socijalnog dijaloga i da nijesu dobili odgovor, niti termin za sastanak.

„SPCG se uvijek snažno odupirao svim elementima politizacije i isključivo svoje djelovanje usmjeravao na poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih u prosvjeti“, navela je Bošković.

Ona je istakla da je potrebno nastaviti socijalni dijalog, na način koji je prepoznat u javnosti, evropskim modelom, uz prisustvo maksimalne transparentnosti i međusobnog uvažavanja.

„Prosvjetni radnici u Crnoj Gori moraju biti uvaženi, cijenjeni i poštovani“, kazala je Bošković.

Član Glavnog odbora Radomir Božović istakao je da je udvostučen broj časova koje nastavnici održavaju od početka pandemije izazvane korona virusom, a za koje nijesu dobili nadoknade.

Božović je kazao da su se obratili i Agenciji za mirno rješavanje sporova, kako bi ubrzali predlog za nadoknadu norme.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije