Povežite se sa nama

Politika

ABAZOVIĆ: Moj dolazak u Potočare nema veze sa okolnostima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih pitanja, ali je šansa i obaveza obje države da pojačaju ekonomsku saradnju, posebno u vrijeme oporavka od posljedica pandemije. Bolja saobraćajna povezanost je nulti prioritet, posebno kada je riječ o putu preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni nivoi vlasti. BiH ima snažan interes za što boljom ekonomskom povezanošću sa Crnom Gorom, istakla je ministarska vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je održala danas sastanak sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Oboje su istakli odlične odnose dvije države i želju za saradnjom na zajedničkim projektima.

Abazović se zahvalio na dobrodošlici, ističući da su obavili konstruktivan razgovor.

„Prijateljski odnosi se nastavljaju, a ruka prijateljstva je ispružena i ispred Vlade Crne Gore da kažem da se radujemo svakoj konstruktivnoj saradnji s BiH. I nadam se da će fokus biti na razvoju i opštem progresu za dobrobit građana i BiH i Crne Gore“, kazao je Abazović.

On je naglasio da će se kroz dijalog tražiti način za rješenje u vezi s izgradnjom HE Buk Bijela, projektom koji komplikuje odnose Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, posebno nakon što se u cijeli slučaj uključio i UNESCO.

„Znate da je Crna Gora ustavom određena kao ekološka država i mora voditi računa o zaštiti nacionalnih parkova. Ali vjerujem da će i ta situacija biti prevaziđena na način da neće donijeti probleme između Sarajeva i Podgorice“, poručio je Abazović.

On je kazao da i Crnu Goru i BiH zanimaju projekti i otvaranje nekih novih tržišta.

Što se tiče njegove posjete Srebrenici 11. jula kazao je da njegova odluka nema veze s Rezolucijom niti razvojem političkih događaja u Crnoj Gori.

„Ja sam znao da ću doći u Potočare i prije, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživjeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svijesti i hvatamo korak sa savremenim svijetom. Ako budemo usmjereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta ponuditi Evropi i svijetu. Trebamo biti usmjereni ka zajedničkom i ukupnom progresu“, izjavio je Abazović.

Dritanu Abazoviću je prije sastanka uručen Cvijet Srebrenice.

Turković je istakla da cijeni što je kao potpredsjednik Vlade Crne Gore Abazović stigao na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, i što će tom događaju prisustvovati i predsjednik CG Milo Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije