Povežite se sa nama

Vijesti

ABAZOVIĆ U SARAJEVU: Iza nacionalizma uvijek stoji kriminal i korupcija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Usvojena Rezolucija o Srebrenici za mene je civilizacijska stvar. Onda kada takva pitanja ne budu izazvala polemiku znaćemo da je društvo konačno iskoračilo naprijed – naveo je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi koji se danas održava u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

Govoreći na temu ,,Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida“, Abazović je naglasio da je Crna Gora svoje rekla u slučaju genocida u Srebrenici, kroz usvajanje Deklaracije i Rezolucije, 2009. i 2021. godine.

Kao pozitivan primjer naveo je smjenu ministra, navodeći da zbog poricanja genocida u Srebrenici nikad nije smijenjen nijedan visoki funkcioner u regionu, uključujući BiH.

Abazović je kazao da je usvajanje Rezolucije pratilo puno propagande i da ona nije uperena protiv srpskog naroda, što je jasno naglašeno u jednom članu.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u regionu, Abazović je naglasio da Balkan još nije iskoračio iz 1990-tih i politike nacionalizma, koja je obilježila taj period.

U tom smislu, Abazović je naveo da ako želimo da budemo dio Evropske unije moramo iskoračiti i napraviti otklon od tema koje izazivaju podjele i posvetiti se ekonomskom oporavku i borbi protiv korupcije, kao glavnim problemima u ovom regionu.

– Umjesto prošlosti, posvetimo se izgradnji bolje budućnosti –  zaključio je Abazović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije