Povežite se sa nama

Vijesti

ADŽIĆ: Joanikija ustoličite u Peći ili Prizrenu, ne na Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hirotonisanje mitropolita crkve Srbije Joanikija Mićovića na Cetinju čin je provokacije i opasne namjere aktuelne vlasti Crne Gore, koja, pod patronatom Aleksandra Vučića, ima za cilj poniženje Crne Gore i asimilaciju njenih građana.

Mr Novak Adžić, pravnik i istoričar, doktorand istorijskih nauka, zahtijeva od predstavnika ambasada zapadnih zemalja da učine pritisak na Vladu Crne Gore kako bi odustala od “opakog nauma i čina ustoličenja” srpskog mitropolita Joanikija na Cetinju.

„Nakon veličanstvenog i mirnog skupa na Cetinju, sa kojeg su poslate jasne poruke, očekujem da će vlast u Crnoj Gori i faktori međunarodne zajednice shvatiti stepen bezbjednosnog rizika izazvan namjerom da se u crnogorskoj Prijestonici ustoliči namjesnik i marioneta crkve Srbije u Crnoj Gori, Joanikije II Mićović. Iza ove namjere, koja dovodi u pitanje mir i stabilnost Crne Gore, stoji Aleksandar Vučić, radikal i autokrata koji kontroliše SPC. Zašto se, u cilju smirivanja tenzija, velikosrpski namjesnik Joanikije II Mićović, umjesto u Cetinjskom manastiru, ne ustoliči u Hramu Svetog Save u Beogradu, u novosagrađenom Hramu u Podgorici, koji je obilato finansirala biša Vlada Crne Gore, ili, pak, u Peći ili Prizrenu?“, pita  Adžić.

Adžić ponavlja da će mir u Crnoj Gori biti ugrožen ukoliko se bude insistiralo da se obred obavi na Cetinju.

„Zahtijevam od aktuelne kleronacionalističke i marionetske Vlade u Crnoj Gori da dobro razmisli o posljedicama tog čina sa stanovišta bezbijednosti Crne Gore. Pozivam međunarodne faktore, dominantno zapadne države i njihove ambasade u Crnoj Gori, da, dok još ima vremena, utiču na vlast kako bi se izbjegle nesagledive posljedice po mir i stabilnost ne samo Crne Gore, nego i regiona.“, zaključio je Adžić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije