Povežite se sa nama

Društvo

AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA: Neprimjereni pritisak na novinarku Nikčević, ugrožena joj privatnost i sloboda izražavanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra da objavljivanje tajnog snimka privatnog razgovora novinarke RTCG Tamare Nikčević i krivična prijava koju su Demokrate podnijele protiv nje, predstavlja neprimjereni pritisak partije na vlasti na novinarku, koji ugrožava njenu privatnost i slobodu izražavanja. Ovakvi postupci predstavljaju atak na slobodu medija.

„Radi se o slučaju u kome su Demokrate objavile tajni snimak privatnog razgovora novinarke javnog servisa, u kome je ona kritikovala tu stranku, a zatim protiv nje podnijele i krivičnu prijavu zbog toga što je tom kritikom navodno zloupotrijebila službeni položaj. Iako pitanje objektivnosti, odnosno pristrasnosti novinara javnog servisa, može biti tema od javnog interesa i sagledavati se kao pitanje poštovanja Etičkog kodeksa RTCG, insistiramo na tome da i novinari javnog servisa, kao i svi drugi novinari, imaju pravo na zaštitu privatnosti svojih razgovora koji nijesu namijenjeni javnosti“, saošteno je iz HRA.

U toj NVO kažu da ne prihvataju uspostavljanje prakse neovlašćenog snimanja privatnih razgovora novinara koji rade za javni servis i objavljivanja tih razgovora i podnošenja krivičnih prijava protiv njih kad god kritikuju bilo vlast ili opoziciju. Takvu praksu, kako navode, smatraju nedemokratskom i protiv slobode medija.

„Preporuka Savjeta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbjednosti novinara zahtijeva da države posebno garantuju tajnost novinarskih komunikacija, jer se sloboda medija zasniva na mogućnosti da novinari i drugi zaposleni u medijima komuniciraju sa imenovanim i neimenovanim izvorima da bi došli do informacija. Uspostavljanje prakse da vlast tajno snima ili objavljuje takve snimke novinara, zato što oni u takvim razgovorima kritikuju vlast, krši privatnost i ugrožava novinarsku slobodu s opasnim posljedicama“, navode iz HRA.

Takva praksa, kako istulu, neminovno obeshrabruje svakoga da razgovara s novinarima i da im dostavlja bilo koje informacije, posebno one koje bi ukazivale na zloupotrebu vlasti.

„Takođe, nije u interesu javnosti da je izvještavaju novinari koji se tajno snimaju pa ucjenjuju, ili se krivičnim prijavama vrši pritisak na njih zbog ličnih političkih stavova“, dodaju iz HRA.

U saopštejnu se dodaje da HRA osuđuju i prijetnje novinarima Draganu Bursaću i Darku Šukoviću, kao i radiju “Antena M”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije