Povežite se sa nama

Magazin

ALISA OSMANAGIĆ ZA LUČU: Sistemska podrška mladim preduzetnicima i umjetnicima suštinski važna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

S razvojem tehnologije, razvijale su se sve druge grane u društvu. Svaki čovjek je makar maštao o tome da njegova kuća ili stan budu što originalnije uređeni, po ugledu na neke od najluksuznijih širom svijeta. Godinama, stilovi enterijera i eksterijera su se mijenjali. Zapravo, ovo je grana koja vjerovatno nikada neće doći do tačke kada će sve već biti izmišljeno i napravljeno.

U toku prethodne i ove godine zbog pandemije korona virusa, pokazalo se koliko je važno imati udoban dom u kome će vam biti zadovoljstvo da provodite svoje vrijeme. Spec.sci.arh Alisa Osmanagić kazala je za Luču da je ljudima, koji žive u gradovima, najviše nedostajao boravak u prirodi i objasnila koja pravila diktira 2021.godina kada je dizajn enterijera i eksterijera u pitanju.

„Vjerujem da će u ovoj godini, u uređenju enterijera, dominirati ambijenti koji podsjećaju na prirodu – počev od pastelnih i toplih tonova – pa do upotrebe materijala kao što su drvo i kamen. Od ukrasa će dominirati biljke, koje su uvijek nepogrješiv izbor. Pored njih, dobar izbor predstavljaju i boho ukrasi, oni koji podsjećaju na more ili egzotični – sve zavisno od ukusa i od načina koji zamišljate komfornu oazu unutar svoga doma. U eksterijeru postoji sve snažnija tendencija ka ekološkom osvješćivanju kroz arhitekturu koja će se zasnivati na ozelenjivanju prostora i na usklađivanju čovjekovih potreba s prirodnim okruženjem“, kazala je Osmanagić.

Dodaje i da neprestano istražuje tržište s obzirom na to da je uređenje enterijera nezamislivo bez znanja o načinu na koji ono funkcioniše i kako se kreću cijene nekretnina koje su bile „varljive“ u jeku pandemije.

„Svoje poslovanje usklađujem s promjenama na tržištu, trudeći se da se prilagodim potrebama i mogućnostima klijenata. Pandemija je prouzrokovala da gubitak posla i nesigurna finansijska situacija oslabi kupovnu moć građana. Pojedini vlasnici odlučili su da povećaju cijene nekretnina i da na taj način stabilizuju svoju finansijsku situaciju, dok su drugi odlučili da se prilagode slabijoj kupovnoj moći većine građana, te da smanje cijene. Utisak koji stičem kroz razgovore s klijentima jeste da se mali broj njih odlučivao da u toku prošle godine kupi određeni stambeni ili ugostiteljski prostor. Ovaj period je bio naročito težak za ugostitelje, ali ne samo za njih. Mislim da je svako pokušavao da pronađe svoju poziciju i da prevaziđe ovaj krizni period – i vjerujem da će se on brzo završiti, te da ćemo nakon toga moći da se vratimo svojim uobičajenim životima i da ćemo moći da se posvetimo svojim planovima s još većim žarom i još većom posvećenošću“, istakla je arhitekta Alisa Osmanagić.

Iskustva koja je naša sagovornica stekla kroz saradnju s velikim brojem klijenata na različitim projektima pokazali su joj da se i te kako u Crnoj Gori razvija svijest o cjelokupnom vizuelnom utisku kroz uređenje enterijera u sklopu poslovanja.

„Promjena je velika u odnosu na početak moje karijere i mislim da je to povezano s ekspanzijom medija i s važnošću slike u načinu na koji percipiramo realnost. U tom smislu se Crnogorci uspješno prilagođavaju savremenim tokovima, sa sviješću o važnosti vizuelnog utiska. Sve ozbiljnije se posvećuju izgledu ambijenta, kao osnovi svoga profesionalnog angažmana jer znaju da će klijente privući jedinstveni vizuelni identitet. Ekspanzija tržišta nekretnina i otvaranje firmi koje se bave uređenjem enterijera utiče na to da veća konkurencija postavlja sve više standarde i, samim tim, utiče na povećanje kvaliteta“, ističe Osmanagić.

Kako kaže, da bi bili na samom vrhu poslovanja, neophodno je neprestano usavršavanje, na pravi način komunicirati s klijentima i posvetiti se marketingu bez kog je nezamisliv profesionalni ugled.

„Morate misliti na svaki segment svoga poslovanja kako biste postigli uspjeh i prije svega, težiti jedinstvenom i prepoznatljivom identitetu“, kaže ona.

Kada je u pitanju posao kojim se bavi, Alisa ističe da bi voljela da pronalazi još više prostora za saradnju i to ne samo između firmi koje se bave uređenjem enterijera, već kroz saradnju stručnjaka iz oblasti marketinga i biznisa.

„Mislim da je u našem društvu sve prepušteno inicijativi mladih ljudi i tome koliku će želju i snagu imati da se izbore i da pronađu starije kolege od kojih će moći da uče. U tom smislu je sistemska podrška mladim preduzetnicima i umjetnicima suštinski važna, te bi na tome trebalo poraditi u budućnosti, kako bismo ih ohrabrivali da ostanu ovdje i da unaprjeđuju svoje društvo“, zaključuje Spec.sci.arh Alisa Osmanagić.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije