Povežite se sa nama

Politika

AMANDMANI NA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Demokrate će glasati, ako dođe do korekcije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podnio je Ervin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke. Htio je, kaže, da izađe u susret poslanicima vladajuće koalicije te da tekst bude prihvatljiviji za njih.

Amandmanom bi se pozvale nadležne institucije da primjene pozitivne propise kad su posrijedi javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Prvim tekstom je bila predviđena zabrana javnog negiranja genocida u Srebrenici.

Amandmanom je naglašena potreba da se 11. jul proglasi danom sjećanja.

Amandmani Ibrahimovića nisu dobili potrebnu većinu.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman kaže da je današnje rješenje pravno bolje odrađeno nego prethodno.

„Nas nekoliko će imati pravne nadogradnje i korekcije predloga Rezolucije gdje ćemo sačuvati u dobroj mjeri postojeći tekst ali ćemo napraviti korekciju u dijelu pravljenja jasne razlike kada je generalizacija ili kolektivizacija genocida u pitanju sa jasnim naznakama da za bilo koji genocid nije odgovoran narod nego pojedinci. Ukoliko ih predlagači prihvate, mi ćemo podržati Rezoluciju“, poručio je Ćeman.

Kaže i da se Skupština jasno odredila prema tom pitanju 2009. i da je Deklaracija, kojom se priznaje genocid, prihvatljiva za Demokrate.

„Jeftini pokušaji kriminalnih pipaka, kako unutar tako i van Crne Gore, koji zarad prljavih honorara i različitih interesa pokušavaju da Albina Ćemana i Demokrate predstave kao negatore genocida, ovom prilikom im poručujem da je uzalud i da ova organizovano udbaško kriminalna ujdurma protiv nas neće proći“, poručio je Ćeman.

Podsjetimo da Odbor ranije nije prihvatio predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije