Povežite se sa nama

Globus

AMERIČKA AMBASADA: Spalite sve i bježite

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Neke ambasade u Avganistanu počele su da spaljuju osjetljiva dokumenta prije evakuacije

Talibani se sve više približavaju prijestonici Kabulu“, javlja Rojters.

Američka ambasada je obavijestila svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osjetljive materijale, uključujući one na papiru i na elektronskim spravama.

To se čini da bi se „smanjila količina osjetljivog materijala“ u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid.

Zvaničnici američkog ministarstva odbrane kažu da su zabrinuti da bi talibani, koji su 2001. godine uklonjeni s vlasti nakon napada na Njujork i Vašington, mogli da krenu na Kabul u roku koji se mjeri danima.

„Kabul trenutno nije u neposrednom pretećem okruženju, ali… ako samo pogledate šta talibani rade, možeš vidjeti da oni nastoje da izoluju Kabul“, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

 

Ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek potvrdio je da je Češka danas evakuisala dvojicu svojih diplomata iz ambasade u Kabulu zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u Avganistanu. „Donio sam odluku o trenutnoj evakuaciji naših diplomata sa međunarodnog aerodroma u Kabulu“, saopštio je Kulhanek, prenosi Rojters.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani održao je danas hitne razgovore sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima dok su se talibanski pobunjenici približavali prijestonici, nakon što su u petak zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula.

Talibani sada kontrolišu 19 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom dijelu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif.

Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbijedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mjere da što prije evakuišu svoje građane.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije