Povežite se sa nama

Svijet

AMERIČKI NAPAD DRONOM U KABULU: Ubijeni bombaši samoubice i dijete

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U američkom napadu dronom u nedjelju pogođeno je vozilo u kojem se nalazilo „više bombaša samoubica“ iz ogranka Islamske države u Avganistanu, koji su planirali da napadnu međunarodni aerodrom u Kabulu, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Neimenovani vojni zvaničnici, na koje se poziva AP, naveli su da je vazdušni napad bio uspješan.

Portparol američke Centralne komande, kapetan Bil Urban, rekao je da je napad dronom izveden u „samoodbrani“ i dodao da vlasti procjenjuju „mogućnost civilnih žrtava, ali da za sada nema nagovještaja da je to slučaj“.

– Uvjereni smo da smo uspješno pogodili metu. Značajne sekundarne eksplozije sugerišu na prisustvo velike količine eksplozivnog materijala u vozilu – istakao je Urban.

Riječ je o drugom napadu američkih snaga u Avganistanu od kako je bombaš samoubica iz Islamske države napao aerodrom u četvrtak. U tom napadu je poginulo 13 pripadnika američkih snaga i desetine Avganistanaca koji su pokušavali da pobegnu iz zemlje.

– Nalazimo se u izuzetno opasnom periodu, na osnovu obavještajnih podataka. Preduzimamo sve mjere, po nalogu predsjednika, da osiguramo da su naše trupe na terenu zaštićene dok privode kraju misiju evakuacije preostalih američkih državljana i avganistanskih saveznika – rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven za kablovsku mrežu CNN prije nego što je objavljena vijest o najnovijem napadu.

Talibani su saopštili da je meta američkog vazdušnog napada u nedjelju bio bombaš samoubica koji se nalazio u vozilu punom eksploziva.

Šef policije Kabula prethodno je rekao da je raketa pogodila četvrt sjeverozapadno od aerodroma, i da je poginulo jedno dijete, prenosi AP.

Za sada nije poznato da li je riječ o odvojenim incidentima.

Očevici, na koje se pozvao Rojters, naveli su da je blizu aerodroma odjeknula eksplozija nakon što je, po svemu sudeći, raketa pogodila jednu kuću na sjevernoj strani aerodroma.

Na snimcima posle napada video se crni dim iznad zgrade, oko kilometar udaljene od aerodroma.

Američke snage su u posljednjoj fazi povlačenja iz Kabula, čime će okončati dve decenije angažmana u Avganistanu, dok se talibani pripremaju da preuzmu kontrolu nad aerodromom.

Na aerodromu u nedjelju bilo je nešto više od 1.000 civila koji bi trebalo da budu evakuisani pre nego što se trupe povuku, rekao je za Rojters pripadnik zapadnih bezbjednosnih snaga.

– Želimo da osiguramo da se svaki strani civil i oni koji su ugroženi evakuišu danas. Trupe će početi da odlaze kada se završi taj proces – rekao je zvaničnik koji se nalazi na aerodromu.

Nekoliko sati nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao da će u narednih 24 do 36 sati vjerovatno biti novih napada na aerodrom u Kabulu, američka ambasada u Kabulu, pozivajući se na specifičnu i vjerodostojnu pretnju, pozvala je građane SAD da napuste okolinu aerodroma.

Amerikanci su bezbjednosnim upozorenjem pozvani da izbjegavaju aerodrom, a saopšteno je i da se oni koji se nalaze u blizini aerodroma treba odmah da te lokacije napuste.

Bajden je u subotu u svom saopštenju upozorio na vjerovatnije napade, dok SAD i njihovi saveznici okončavaju evakuaciju svojih građana i Avganistanaca koji beže od talibana i samo dva dana nakon samoubilačkog bombaškog napada blizu aerodroma u kom je poignulo najmanje 170 Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

Bajden je rekao da je naložio američkim komandantima da štite američke trupe na terenu na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai kako se masovni vazdušni prevoz i povlačenje američkih trupa približava kraju.

Bijela kuća je saopštila da su od 14. avgusta SAD evakuisale ili pomogle u evakuaciji više od 114.00 ljudi.

Odvojeno, američki vazdušni napad u petak uveče na avganistansku podružnicu grupe Islamska država – što je bila odmazda za napad u četvrtak – rezultirao je smrću dva važna člana grupe, saopštio je u subotu američki Sekretarijat za odbranu. Podružnica Islamska država Korasan, ili ISIS-K, preuzela je odgovornost za napad na aerodrom.

– Dva visoko-profilna cilja ISIS-a su ubijena, a jedan je ranjen, a znamo za nula civilnih žrtava -rekao je portparol Pentagona Džon Kirbina brifingu za medije, nazivajući grupu alternativnom skraćenicom.

– Ovaj udar nije bio posljednji – rekao je Bajden.

– Nastavićemo da gonimo svaku osobu umešanu u taj gnusni napad i nateraćemo ih da plate – poručiuo je on.

Kirbi nije želio da govori o tome u kojoj su mjeri sposobnosti ISIS-a pretrpjele posljedice zbog američkog napada, rekavši umjesto toga: „Izgubili su planera, izgubili su pomagača, a jednog smo ranili. A činjenica da dvije od ovih osoba više nisu žive – to je dobra stvar“.

Portparol Talibana Zabihula Mudžahid osudio je američki vazdušni napad, rekavši da se radi o“jasnom napadu na avganistansku teritoriju“, javio je Rojters.

On je takođe rekao da talibani očekuju da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom kada američke snage završe povlačenje iz zemlje, što je zakazano za utorak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije