Povežite se sa nama

Ekologija

ANALIZA BEČKOG UNIVERZITETA: Od 2010. do 2018. emisija štetnih gasova porasla za 11 posto

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bečki Univerzitet prirodnih resursa i bionauka (BOKU) je sa Institutom za istraživanje uticaja klime u Berlinu objavio analizu uzročnika emisije ugljen dioksida

Kako su saopštili,  tim od 30 priznatih naučnika sa šest kontinenata analizirao je i pokretače emisije gasova sa efektom staklene bašte,  poput privrednog rasta, energetske potrošnje, energetske efikasnosti i intenziteta ugljenika u periodu od 2000. do 2018. godine.

Istraživanje se vršilo u, kako su naveli, sektorima energije, industrije, građevine i saobraćaja.

Rezultati su pokazali da će emisija ostati visoka i naredih godina, iako je pandemija koronavirusa dovela do kratkotrajnog pada.

Od 2010 do 2018. godine globalna emisija gassova sa efektom staklene bašte porasla je za, kako su istakli, 11 posto, dok je u samo u nekim oblastima poput energetskog sektora u Evropi zabilježen značajniji pad.

Globalni prevoz tereta se u protekle dvije decenije povećao za 68 posto. Najveći emiter je industrijski sektor, sa 20,1 gigatona ugljen dioksida u 2018. godini, što je 35 posto ukupnih emisija i 14 posto više nego 2010. godine.

Klimatskim promjenama doprinosi i potreba za obradivim zemljištem. Za tri decenije na globalnom jugu je posječeno sedam miliona kvadratnih kilometara šuma, što predstavlja skoro ukupnu kopnenu površinu Australije. Na tim površinama sada se proizvode namirnice za Evropu i Kinu.

„Kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo u skladu sa smjernicama Pariskog sporazuma o klimi potrebno je osigurati održivu upotrebu zemljišta, limitirati prekomjernu potražnju, dostići visok nivo energetske efikasnosti te prestati s korištenjem fosilnih goriva“, napomenuo je vođa projekta sa Instituta u Berlinu Wiliam Lamb.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Environmental Research Letters.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije