Povežite se sa nama

Vijesti

ANB I POLICIJA ĆE TRAŽITI OD KRIVOKAPIĆA DA SE VJERNICI SPC NE OKUPLJAJU NA CETINJU: Ne mogu da garantuju bezbjednost

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije će na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost u ponedeljak prezentovati mišljenje da nisu u stanju da garantuju bezbjednost građana prilikom svečanog ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, otkriva Borba.

Kako nam je nezvanično potvrđeno iz Vlade, ANB i UP će tražiti od premijera Zdravka Krivokapića da pritisne Mitropolita Joanikija da se ustoličenje obavi bez prisustva vjernog naroda.

U nalazu bezbjednosnih službi ističe se da njihovi pripadnici ne mogu garantovati sigurnost građanima 5. septembra na Cetinju, jer  u ovom trenutku nisu osposobljeni i “dorasli” tom visokorizičnom zadatku, posebno, imajući u vidu da će u Prijestonici biti prisutno na hiljade vjernika, kao i nezanemarljiv broj onih koji pokušati da spriječe održavanje te svečanosti.

Takođe, predstavnici bezbjednosnog sektora će sugerisati premijeru da razgovara sa predstavnicima Mitropolije Crnogorsko-primorske kako bi ih ubijedio da ne pozivaju vjernike da 5. septembra prisustvuju svečanom činu ustoličenja Mitropolita Joankija.

Prema njihovim preporukama, ustoličenje, bez prisustva vjernika, moglo bi se nesmetano održati unutar Cetinjskog manastira.

Podsjetimo, Krivokapić je za ponedeljak zakazao vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, sa jednom tačkom dnevnog reda-analizom aktuelne bezbjedonosne situacije u Crnoj Gori.

Da li će se ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog održati po prvi put bez prisustva vjernika zavisi isključivo od premijera Zdravka Krivokapića nakon što u ponedeljak dobije ovakvu preporuku bezbjednosnih službi.

Krivokapić je već jednom pod pritiskom nekoliko stotina komita popuštao i odustajao od prethodno usvojenih odluka, poput one o Izmjenama i dopunama Odluke o državljanstvu i Zakona o prebivalištu.

A da ne ponavljamo kako se na letu do Beograda, pod dejstvom viših sila, predomislio i odlučio da ne potpiše već dogovoreni Temeljni ugovor sa SPC-om.

Jedno je sigurno, ako se i sada popusti, pitanje je da li je ova Vlada sposobna da obavlja posao koji joj je povjeren, jer ako ne mogu da garantuju bezbjednost u državi, onda se nameće pitanje njenog političkog opstanka.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije