Povežite se sa nama

Društvo

ANĐELKOVIĆ ZA LUČU: Ideja je bila uvrstiti više simbola koji bi bili povezani sa nazivom i državom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kada su objavljeni radovi pristigli na konkurs za logo „To Montenegro“, posebnu pažnju javnosti privuklo je idejno rešenje dizajnerke Marije Anđelković iz Srbije. Anđelković u razgovoru za portal Luča ističe da joj je posebno drago što je dobila podršku ogromnih razmjera, iako joj je poručeno da je “promašila temu”.

„Imajući u vidu da je ideja nove avio-kompanije ‘To Montenegro’ redizajn već postojećeg logoa, željela sam da ga prije svega osvježim sa bojama koje se nalaze na zastavi Crne Gore i dodam simbol od istorijskog značaja – crnogorsku kapu. Logo se sastoji od orla, kape i slova ’M’. Sam znak je orao na čijoj se glavi nalazi autentična kapa. Ona predstavlja dio crnogorske narodne nošnje koja se prvi put pojavljuje u doba Petra I. Pored toga što prati dobar dio istorije ona takođe budi emociju u nama“, smatra Anđelković.

Marija se bavila istraživanjem logoa raznih avio-kompanija. Ideja je bila uvrsiti više simbola koji bi bili povezani sa nazivom i državom.

“ Crna Gora dobila je naziv ‘Crna planina‘ zbog bogate flore i faune koja ujedno ima ogromnu ulogu u formiranju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorskog naroda. Na Crnoj planini se nalaze kuća, muzej i mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, poznatog crnogorskog vladara, vladike, pjesnika i filozofa. Djela Petra II se svrstavaju u red najznačajnijih dela crnogorske književnosti i zbog toga je kapa dobila još jednu simboliku. Dio slova M ima takozvani ‘zavijutak‘ kao ključan detalj na svakoj crnogorskoj nošnji. Ova narodna nošnja važi za jednu od najlepših i najatraktivnijih nošnji na svijetu, te je bilo neizbježno ubaciti dio veza u sam znak. Takozvani crnogorski zlatovez predstavlja posebnu dvostranu tehniku šivenja veza koji daje izgled pletenice kao i zbog činjenice da veći broj dijagonalnih ukrštanja i preplitanja daje čvrstinu. Smatra se za jednu od pet najznačajnijih svjetskih ukrštenih vezova u svijetu“, objašnjava Anđelković.

Dizajnerka Marija Anđelković

Anđelković ističe da nema ljepšeg osećaja nego kada te ljudi podržavaju iz susjednih zemalja i drago joj je što je ujedinila sav narod munjevitom brzinom.

Na konkurs je, inače, stiglo čak 109 riješenja dizajera iz Crne Gore i inostranstva.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore predstavila je novi logo avio-kompanije Air Montenegro, a djelo je grafičkog dizajnera iz Rusije Maksima Arbuzova.

Predrag Todorović, izvršni direktor kompanije To Montenegro koja će letjeti pod brendom Air Montenegro, kazao je da im je cilj bio da sačuvaju najbolje iz bivše kompanije, a logo Montenegro Airlinesa je to svakako bio.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije