Povežite se sa nama

Društvo

ANDRIJA MANDIĆ GOVORIO U VELICI: Zamislite da je neki ljotićevac govorio u kragujevačkim Šumaricama!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Miroslav Ćosović


Više
puta sam pisao da je propaganda najjače oružje u istoriji. Propaganda je u stanju da najveća dostignuća omalovaži, da uzvisi beznačajna djela, da uzdigne bezvrijedne ljude i da uniziljude koji su ostavili velika djela.

Čudesne mogućnosti propagande ponovo su potvrđene prijedesetak dana. Naime, na akademiji koja je održana u selu Velika povodom 77 godina od strašnog zločina koji su počinili vojniciSS Princ Eugen, SS Skenderbeg i njihovi pomagačičetnici, govor je održao deklarisani četnik Andrija Mandić koji se nikada ni u najmanjoj mjeri nije odrekao đedove ideologije.

MASAKR U SELU VELIKA

Njemci su u julu 1944. pokrenuli operacijuDraufgengersa namjerom da slome partizanski mostobran na Limu između Andrijevice i Bijelog Polja koji je služio da partizani mogu da prebace svoju vojsku u Srbiju. Poslije borbi koje su u toj regiji vođene partizani su došli u poziciju da njemačkim, albanskim četničkim snagama nanesu strahovit poraz. Međutim, 25. julaVrhovni štab NOVJ je naredio da se partizanske snage počnu prebacivati u Srbiju, na Kopaonik, da pomognu partizanima koji su se tamo našli u teškoj situaciji. Zahvaljujući tome, Njemci injihovi pomagači uz velike gubitke izvukli su se iz partizanskog obruča i 28. jula su upali u selo Velika i u njemu izvršili strahoviti zločin, ubili više stotina žena, đece i staraca.

Masakr u selu Velika izvršili su Njemcipripadnici SS Princ Eugen i Albancipripadnici SS Skenderbeg. Četnici su bili pomagači u tom zločinu. Pobjeda je prije nekoliko dana prenijela djelove iz knjige Veličanina Branka Jokića, Jokić je opisao učešće četnika u masakru u Velici:

U knjizi Branka Jokića ,,Pokolj u Velici“ u dijelu pod naslovom: „Četnička izvidnica“, navedeno je da najprije valja istaći ulogu četnika u ubijanju po Polimlju i pokolju u Velici (koja ranije skoro nije ni pominjana). Naznačeno je da se njihovo prisustvo i u zbivanjima od 28. jula 1944. godine ističei u partizanskim i njemačkim ratnim dokumentima te da se u prvim tvrdi da su sa Njemcima, s kojima su napušali dolinu Lima, četnici bili nemilosrdni u represalijama nad partizanski orijentisanim stanovništvom u Polimlju i Velici, a u drugim da su (Njemcima) bili vodiči, odnosno pomogli im u lakšem snalaženju na terenu“.

Dalje se objašnjava da su se četnici Radonje Labovića, koji je prije rata radio kao učitelj u Juniku i nekim selima oko Dečana iĐakovice našli u uloziprethodnice koja je izviđala teren njemačkim trupama po Polimlju i u pravcu Čakorate da su oni 27. jula, nakon što su se njemačke, četničke, balističke vulentarske grupe ponovo okupile na Čakoru zajedno sa nekoliko muslimana iz Plava i sela Meteha sišli u Veliku ubjeđivali stanovništvo „da mu se neće ništa dogoditi i pozvali muškarce da poprave put“ prema Čakoru i Bjeluhi. Tako su se na zajedničkom poslu u Velici našli sa nekim muslimanima iz Plava i Meteha! Osim toga, tu je navedeno da su pohapšeni Veličani na Čakoru, među Njemcima, balistima i vulentarima prepoznali Labovića, oko koga je bila veća grupa četnika. Od mještana je zahtijevao da se upišu u njegovu jedinicu, a pošto sućutali, u ljutnji im je rekao:,,Idete u smrt.“ (Sjećanje na pokolju Velici: Mrtvu sestru Milijanu poljubio sam u kosu, Pobjeda, 26. jul 2021)

Sa Brankom Jokićem sam krajem jula i u avgustu 2015. godinena portalu Analitika (može se i sada pronaći) imao polemiku o tome ko je odgovoran za masakr Veličana. Ono što sam tvrdio išto je istina – je da su naređenje da se pobije stanovništvo u Velici dali njemački komandanti SS Princ Eugen, niko drugi to nije mogao narediti.

VELIČANI NIJESU STRADALI ZBOG VJERE I SRPSTVA, STRADALI SU ZBOG TOGA ŠTO SU BILI CRNOGORCI ODANI PARTIZANSKOM POKRETU

Dakle, četnici su u masakru Veličana odigrali ulogu potkazivača i putovođa Njemcima i Albancima. Četnici su Veličane prokazali kao partizansko/crnogorsko selo.

Svi oni koji kažu da je Velika stradala zbog vjere i srpstva dušmanski lažu, to je jedna obična, cjelovita srbonacistička laž, koja ima za cilj da frustrira Srbe i da raširi mržnju prema nesrbima. Velika je stradala jer je bila crnogorska i bila je najpartizanskije selo na śeveroistoku Crne Gore. Iz potpunoistog razloga stradala je i Piva u junu 1943. godine, kada je u Pivi SS Princ Eugen pobila preko 1000 civila.

I prije 6 godina sam pisao sljedeće, ništa se nije promijenilo.

Da su Veličani bili odani Pavlu Đurišiću ništa im se 28. jula1944. ne bi desilo, jer je Đurišić bio vjerni saradnik nacista. Međutim, Veličani su se masovno borili protiv naci-fašizma, označeni su kao partizansko i crnogorsko selo i zato su strašno stradali. Veličani su od nacista stradali zbog partizanstva a samim tim i zbog crnogorstva, jer su svi pravoslavni partizan ibili Crnogorci po nacionalnosti, zvanični stav Komunističkepartije je bio da su Crnogorci zasebna nacija, taj stav partije  odlično su znali svi oni koji su se priključivali partizanima.

Velika nije imala bilo kakvu četničku organizaciju i to je temeljni razlog stradanja Veličana. Srbi-četnici su Njemcima dojavili da je Velika partizansko i crnogorsko selo i potom su njemački i albanski nacisti masakrirali Veličane.

August Šmithuber, komandant SS Princ Eugen i strahoviti zlikovac, je sam naveo da u Velici ide da ubija Crnogorce, ovim riječima:

Očevidno je da je selo Velika, naseljeno Crnogorcima, na odgovarajući način neprijatelju pružalo pomoć. Prema izjavi jednoga zarobljenika iz Velike, tamo su ponovo boravila propagandna odjeljenja bandita i zavrbovali su 20 mladih Crnogoraca. Stanovništvo nije nikada izvještavalo o dolasku ovih crvenih propagandnih odjeljenja. Tako isto nijesu obavještavali o prelasku mladića na stranu bandita i odlasku u Crnu Goru.“ („Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu: DOKUMENTI NEMAČKOG RAJHA, 1944. i 1945. godina”, knj. 4, XII).

Onaj ko kaže da je Velika 28. jula 1944. stradala zbog srpstva vjere, nacistički laže, jednostavnoširi mržnju.

NJEMCI SU U KRAGUJEVCU U OKTOBRU 1941. STRIJELJALI 2300 LJUDI, SRBE SU NA STRIJELJANJE PRIVODILI LJOTIĆEVCI

 Zbog deset poginulih i dvadeset šest ranjenih Njemaca, komanda nacista u Kragujevcu odlučila je da strijelja 2300 građana, što su i uradili, od 19. do 21. oktobra 1941. godine. Važnu ulogu u strijeljanju Kragujevčana odigrali su vojnici Dimitrija Ljotića, zvani ljotićevci. Oni su hvatali Kragujevčane privodili ih Njemcima na strijeljanje. O tome je između ostalih pisao Mladen Stefanović u knjiziZbor Dimitrija Ljotića 1934 – 1945″ (Narodna knjiga, Beograd, 1984), na stranama 157 i 158.

Dimitrije Ljotić je bio ordinarni nacista koji je dijelio političke poglede sa Adolfom Hitlerom, manje je bio na strani srpskognacizma, Ljotić je izrazito cijenio Hitlera. Zbog toga mu je Hitler odmah nakon što je okupirao Srbiju omogućio da formira svoju paravojsku koju su Njemci snabdijevali, isto kao što suTalijani i Njemci u Crnoj Gori snabdijevali četnike. Drugo kriloSrba nacista bili su četnici, oni su razvili svojsrpski nacizam, četnički/srpski nacizam predstavljen je u memorandumu Stevana Moljevića Homogena Srbija i danas DF baštini tu vrstu nacizma.  

Nastavljač četničkog nacizma Vojislav Šešelj je opisao prohitlerovskog nacistu Dimitrija Ljotića na TV Studio B, u februaru 2018. tokom duela sa ljotićevcem Boškom Obradovićem. Šešeljevih 3:05 o Ljotiću, možete pogledati nalinku. Emisija je imala ogromnu gledanost.

Uglavnom je javnosti Srbije poznata činjenica da su ljotićevci u Kragujevcu 1941. privodili Srbe na strijeljanje Njemcima. Tu činjenicu u Srbiji niko ne spori, ali da se o tome prvo otvorila priča u Crnoj Gori, vjerujem da bi srpski nacionalšovinisti u Crnoj Gori (zajedno sa nekim sveštenicima SPC) rekli da to nije istina, da su to komunisti izmislili. Kao što su decenijama bez trunke stida lagali da Crnogorska crkva nije bila autokefalna.

MANDIĆ U VELICI, ZAMISLITE NEKOG LJOTIĆEVCA KAKO DRŽI GOVOR U ŠUMARICAMA

Crnogorski četnici su bili saborci SS Princ Eugen, pokazao sam riječi Branka Jokića i ne treba da pokazujem mnoga druga dokumenta, ko ne vjeruje, može da se raspita kod bilo kojeg istoričara koji se bavi Drugim svjetskim ratom, ili, još uvjerljivije, može pogledati originalne filmske snimke iz II svjetskog rata na mom YouTube kanalu, na kojima se vidi borbeno zajedništvo četnika i SS Princ Eugen, snimke je svojevremeno objavila TV Titograd   (TV Crne Gore sada).

Četnici i SS Princ Eugen bore se u Crnoj Gori protivpartizana, snimci i

Četnici su bili putovođe i špijuni Njemcima i Albancima koji suu julu 1941. masakrirali crnogorsko selo Velika.

Ne mogu da zamislim da ljotićevac u Šumaricama na komemoraciji drži govor, to je nemoguće. Ali u Crnoj Gori Andrija Mandić čija partija i koalicija slavi četnikekrvnike Veličana, 28. jula 2021. drži govor u Velici!

Četnici/nacisti Andrije Mandića, Budimira Aleksića, Marka Kovačevića, Vesne Bratić, Bećira Vukovićaodigrali su istu ulogu prema Veličanima koju su odigrali ljotićevci prema Kragujevčanima u oktobru 1941. godine. Ljotićevci su označili koga Njemci treba da ubiju u Kragujevcu 1941. a miljenici DF-a su u julu 1941. označili koje partizansko selo treba masakrirati.

Od sredine osamdesetih do 1997. u Crnoj Gori svaka crnogorska priča bila je zabranjena i postojala je samo u alternativnim medijima, koji su pokrivali najviše do 10% stanovništva Crne Gore. U tom periodu  crnogorskim medijima dominirali su srpski šovinisti (npr Emilo Labudović) i uz pomoć Srpske crkvetada je kod značajnog dijela Crnogoraca propagandom stvorena srpska svijest. U propagiranje laži Srpska crkva i država Srbija uložile su i ulažu milione.

Odgovor crnogorske države na propagandu kojom je napadnuta Crna Gora bio je izuzetno slab.

Suprostavljanje velikosrpskoj propagandi koja dolazi iz Srbije, SPC i djelova SANU crnogorskih ljevičarskih (konzervativnih skoro da i nema) intelektualaca je uobičajeno neadekvatno. Na laži koje dolaze od srpskih naci-šovinista crnogorski ljevičarski intelektualci odgovaraju opštim mjestima – o antifašizmu, o ljudskim pravima, o demokratiji, o pravima LGBT osoba… Na konkretne propagandne laži samo rijetki Crnogorci konkretno  iodgovaraju.

Srpskim nacistima laži i propaganda su mnogo donijele, istina, naci-fantazija o arijevskoj veličini srpske nacije ih je i mnogo koštala, u nedavnoj istoriji.

Uglavnom, činjenica da onaj koji slavi krvnike Veličana držigovor u Velici 28. jula 2021. još je jedan prilog koji svjedoči o čudesnim dometima propagande.
Srpski naci-šovinisti su čvrsto uvjerni da će im laži i daljedonijeti mnogo čega dobroga.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije