Povežite se sa nama

Društvo

ANTIFAŠISTI KRIVOKAPIĆU: Položite sa nama vijence žrtvama fašizma 13. jula, ali uspravno i dostojanstveno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

UBNOR i antifašisti Herceg Novog pozvali su premijera Zdravka Krivokapića da im se pridrži 13. jula u polaganju vijenaca žrtvama fašizma koji su dali živote u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika, ali dostojanstveno, bez, kako navode „klečanja, čučanja, ljubljenja ruku, skuta, podova i grobova.“

Pismo prenosimo u cjelini:

Poštovani predsjedniče Vlade,

Naravno, poštovanje se odnosi na funkciju, koju po svim pokazateljima ne baš toliko znalački i dostojanstveno obavljate.

Pozivamo Vas da se 13. jula, na Dan ustanka crnogorskog naroda u borbi protiv fašizma, ukoliko želite, pridružite polaganju vijenaca na spomen kompleksu na Savini u Herceg Novom, ili bilo kom drugom spomeniku “Žrtvama fašizma”, koji svoje živote položiše u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Samo neka ovoga puta to bude dostojanstveno, ljudski, crnogorski, u stavu mirno, sa blagim naklonom, onako kako priliči otmenom Crnogorcu, bez klečanja, čučanja, ljubljenja ruku, skuta, podova i grobova. Porazgovarajte sa starim ljudima iz podlovćenske Crne Gore, pa neka Vam kažu da nikada Crnogorci sveštenika nijesu zvali „ocem“ i da mu nikada crnogorski domaćin nije ljubio ruku.

Kao što nekad vladika Rade Tomov ne htje poljubiti „Svete verige“ u Rimu, no se uspravi i reče „Crnogorci ne ljube lance“, molimo Vas kao premijera jedne suverene i sekularne države, da makar tokom javnih nastupa, u kojima predstavljate sve građane Crne Gore, prestanete da klečeći i ljubeći ruke i mramore i ponižavate građansku Crnu Goru.

Pretpostavljamo da biste se rado pridružili u osudi inostranog okupatora, ali morate znati da je u Drugom svjetskom ratu u Crnoj Gori više bilo stradalih od ruku domaćih izdajnika i saradnika fašista sa ovih prostora, nego od Italijana i Njemaca zajedno.

Možda će Vam to biti prepreka da nam se pridružite, jer ste se još od devedesetih godina prošlog vijeka zdušno družili sa pripadnicima ravnogorskog, izdajničkog pokreta, ujedno koristeći sve blagodeti sistema, kojeg nazvaste “spržena zemlja”.

Ponovo smo imali priliku da vidimo da i dalje ponizno obilazite takva mjesta, kao nedavno u Grblju.
Ukoliko nam se ne pridružite, razumjećemo da ste u obavezi prema onima koji su Vas proizveli i napravili Vam medvjeđu uslugu da preuzmete funkciju kojoj nijeste dorasli. Razumjećemo, jer u sistemu vrijednosti kojem Vi pripadate, nema mjesta za ljude sa stavom, već samo za poslušnike, koji pred vjerom zatvaraju oči razuma.

Shodno svemu navedenom, gospodine predsjedniče Vlade “svih građana Crne Gore” budite uspravno biće (čovjek) i ovoga puta dostojanstveno, stojički i uspravno obiđite spomenike onih koji su državu, čiji ste Premijer, krvlju stvarali u ime nas, koji baštinimo antifasističke i građanske vrijednosti, pa makar i po cijenu da se zamjerite svojim mentorima i svome kleru.

Ako je prioritet Vlade koju predvodite, kako sami kažete predaja državne imovine Crne Gore, pravoslavnih vjerskih objekata, drugoj državi i njenoj crkvi onda nijeste na časnom putu, a na čast i poštenje se često pozivate. Napomenuli bismo Vas da se u narodu to zove izdaja.

Često pričate o pomirenju zato Vas i pozivamo da stanete na pravu stranu i pomirimo se tako što ćete priznati da ste griješili, slijedeći retrogradne ideje saradnika okupatora i domaćih izdajnika, jer pomirenja neće i ne može biti ako se izjednačavaju žrtve i dželati.

Dobro razmislite i neka Vam ovaj Dan državnosti bude prekretnica za otvaranje vidika ka pravoj strani istorije i prihvatanju nezavisnosti i suverenosti države, koja kako sami kazaste “da ste se pitali ne bi postojala”.

Na kraju završili bismo sa citatom crnogorskog pjesnika i vladara, na kojeg se često pozivate:

„SVAK JE ROĐEN DA PO JEDNOM UMRE, ČAST I BRUKA ŽIVE DOVIJEKA“

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije