Povežite se sa nama

Društvo

ASK: Carević prekršio zakon, istovremeno bio na čelu Opštine i „Carinvesta“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević prekršio je Zakon o sprječavanju korupcije time što u zakonskom roku nije prenio upravljačka prava u firmi „Carinvest“ na drugo fizičko lice, kako bi ih to lice u svoje ime a za račun javnog funkcionera vršilo do prestanja njegove javne funkcije, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Carević je na taj način prekršio član 10 stav 1 Zakona o sprječavanju korupcije, koji ga obavezuje da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na javnu funkciju, prenese svoja upravljačka prava u firmi „Carinvest“ na drugo pravno ili fizičko lice.

Iz ASK-a navode da se uvidom u dokumentaciju Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) može vidjeti da je Carević kao javni funkcioner u periodu od 09.01.2019. godine do 27.06.2020. godine i od 24.09.2020. godine do 17.03.2021. godine istovremeno obavljao funkciju predsjednika Opštine Budva i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ,,Carinvest“ čiji je ujedno i osnivač, što je u suprotnosti sa članom 13 Zakona o sprječavanju korupcije.

Carević je u reagovanju na odluku kazao da se radi o situaciji koja se može tretirati kao omaška registra i pogrešnog jezičkog tumačenja statusnih odluka.

Iz ASK-a poručuju da takav iskaz Carevića ne prihvataju jer se takav stav zasniva na dvije činjenice, da od stupanja na funkciju nije postupao u bilo kom zastupničkom svojstvu u odnosu na navedeno privredno društvo i da mu je od momenta razrješenja sa funkcije izvršnog direktora prestalo i zastupničko svojstvo što se lako uočava iz Odluke, koja je sprovedena u Registru 2018. godine.

Kazna za one koji na vrijeme ne prenesu upravljačka prava, iznosi od 500 do 2.000 eura.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije