Povežite se sa nama

Vijesti

ASTRONOMSKI SAVEZ: Pao meteorit kod Rijeke

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hrvatski astronomski savez objavio da se između 13. i 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, vidljiva i na preko 500 km udaljenosti

Navodi se da su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije, Slovenije, pa čak i iz Praga, prenosi Novi list.

„U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svijetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednje-evropskom mjerenju vremena na visini od 92.7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23.2 kilometra. Računanjem dinamike u zadnjoj tački svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u planinama jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu, pa se potraga za meteoritom neće organizovati“, kazali su astronomi.

„Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadamo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva“, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije