Povežite se sa nama

Svijet

BAJDEN: Naše trupe neće umirati u ratu koji ni avganistanske snage neće da vode za sebe

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Jedini interes dvadesetogodišnje misije SAD u Avganistanu bio je da se spriječi napad na američku državu nakon 11. septembra, ali Vašington više neće učestvovati u ratu koji ni avganistanska vojska nije spremna da vodi za sebe, kazao je predsjednik Džo Bajden.

– Zato kao predsjednik odlučan sam da se fokusiramo na današnje, ne jučerašnje prijetnje. One su danas uspostavljene šire od Avganistana. Sprovodimo antiterorističke akcije u mnogim zemljama gdje nemamo stacionarianu vojsku. Ako bude potrebe to ćemo raditi i u Avganistanu – rekao je Bajden u obraćanju povodom talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu.

On je kazao da je izbor koji je imao da prati Trampov dogovor o povlačnju vojske ili da se nastave borbe u toj azijskoj zemlji.

– Imali smo izbor, da povučemo vojsku i utičemo na rješavanje konflikta ili da povećamo vojno prisustvo i napravimo situaciju mnogo goru od današnje. Mislim da je odluka bila jednostavna.

– Istina je da se ovo odigralo brže nego što smo očekivali. Avganistanski lideri su odustali i pobjegli iz zemlje, vojska je propala. Američke trupe ne mogu i neće umirati u ratu koji njihove snage nisu spremne da vode za sebe. Potrošili smo trilion dolara, trenirali smo 300.000 avganistanskih vojnika, vojsku veću od mnogih vojski naših NATO saveznica – plaćali smo im plate, održavali avijaciju, davali podršku avio prostoru, dali smo im svaku šansu da odrede svoju budućnost. Nismo im mogli dati volju da se bore za tu budućnost. Ali ako Avganistan nije spreman da sad pruži otpor nema šanse da bi naše prisustvo to promijenilo i za nekoliko godina – rekao je Bajden.

Predjsednik SAD poručio je da su i tamošnji lider bili nesposobni da se ujedine za dobro naroda i pregovaraju za budućnost svoje zemlje.

– Naši istinski strateški protivnici poput Kine i Rusije bi mnogo voljeli da SAD nastavi da troši resurse na Avganistan. Neću ponoviti greške iz prošlosti i neprestane borbe u konfliktu koji nam nije u nacionalnom interesu. Da pokušavamo da izgradimo zemlju uz neprestano slanje naših trupa… Scene koje vidimo su žalosne, naročito za naše veterane, diplomate i humanitarne radnike, one koji su tamo izgubili voljene… – dodao je Bajden uz ocjenu da je za mnoge ovo „duboko, duboko lično“.

Kazao je da će nastaviti da podržavaju narod Avganistana i bore se za ljudska prava i prava žena. Objasnio je da američke trupe rade na obezbjeđivanju aerodroma u Kabulu.

– Narednih dana  namjeravamo da transportujemo hiljade naših građana koji žive i rade u Avganistanu, kao i građane iz zemalja saveznica koje su tamo – rekao je Bajden i dodao da će se nakon okončanja ovih misija završiti i prisustvo SAD u Avganistanu.

– Ovo što vidimo je nažalost dokaz da nijedno vojno prisustvo ne može dovesti do stabilnosti u Avganistanu koji je poznat kao groblje carstava. Ovo se moglo desiti i prije pet ili za 15 godina. Ova misija je imala mnogo pogrešnih koraka, ja sam četvrti predsjednik koji vodi ovaj rat. Neću ovo prenositi i na petog . Neću dovoditi u zabludu američki narod i reći da će još malo prisustva u Avganistanu napraviti razliku – rekao je predsjednik SAD.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije