Povežite se sa nama

Komentar

BANALNOST KAO NAČIN VLADANJA: Je li ovo ta Crna Gora na koju ćemo se morati navići?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Da je bilo denacifikacije društva i lustracije onih koji su učestvovali u zločinačkom, velikosrpskom projektu 90-tih, vjerovatno da danas ne bi bilo ni nove vlasti u Crnoj Gori.

Oni koji nijesu imali kad da lustriraju nosioce retrogradne svijesti, tako dožive da budu lustrirani od nelustriranih. Oni koji nijesu osudili naciste, dožive da im nacisti sude zato što su bili mirotvorci. I tako redom.

Sječa direktora u crnogorskim školama samo je logična rezultanta činjenice da je na avgustovskim izborima u Crnoj Gori, lani pobijedila ona svijest za koju u Srebrenici nije bilo genocida, za koje se Sarajevo granatiralo samo, koja je htjela da načini stariji i ljepši Dubrovnik.

Antiratna javnost u Crnoj Gori, oni koji ne prihvataju da budu dio velikodržavnog projekta, očigledno se još nijesu naviknuli da činjenicu da su suverenisti izgubili protekle parlamentarne izbore. I da ovi iz te činjenice – da su sada nova većina – crpe sav politički i ne samo politički sadizam kojim iz dana čašćavaju crnogorsku javnost. Pa sa posebnom strašću udaraju na crnogorski identitet.

Pobijedila je – ne neka stranka ili koalicija – nego skupina raznih nezadovoljstava. Počev od socijalnog, preko onog satkanog od sistemski marginalizovanih pripadnika većinskog naroda, sve do onih koje je razdirao žal za izgubljenim Miloševićevim ratovima. To što je nova realnost načinila većinu kojoj su glavne značajke kič, banalnost i kulturni patos, druga je priča.

Njeni eksponenti u liku Vesne Bratić, Rade Višnjić, raznih Kandića i Vukovića (junak sa aerodroma Golubovci), logičan su proizvod stanja svijesti u kome je vulgarnost samo nusprodukt izdaje državnih interesa.

Takva ideologija čiji je vrhunski ideal stvaranje tzv. «srpskog sveta» destruktivna je taman koliko i njeni akteri. Demokratski front takvu svijest promoviše, Demokrate je prihvataju, a URA je toleriše.

A šta ste očekivali od njih? Da se bace na digitalizciju društva? Da poput Estonije uvedu besplatni internet za sve? Da podignu BDP, dovedu investitore sa Zapada, dokrajče poglavlja 23 i 24?

Prevarili ste se. A kada prihvatite činjenicu da su oni pobjednici izbora, znaćete da su veći krivci od njih koji nam sve ovo danas rade, oni koji su im to dozvolili. Dakle, i DPS je partijski zapošljavao, i njegovi su čelnici proganjali neistomišljenike, i oni su smjenjivali direktore i postavljali partijske aparatčike. I još mnogo toga što ovi današnji slijede.

Uostalom, što je jedna Vesna Bratić, do proizvod DPS-a koji joj je dao državljanstvo, posao i društveni status? Mjesto ministarke bila je samo trešnjica na torti koju je dodala nova većina. Preciznije, ambijent da se sve ovo danas dešava, pripremila je bivša vlast. Svojim komformizmom, jalovošću, nacionalnom nesvijesti, pogrešnim precedentima…

Nova većina lagala je da želi da mijenja okoštali sistem. Ona je samo željela da uzme vlast, da bi se u taj sistem uklopila. Na sceni je, dakle, ta nova Crna Gora na koju ćemo se morati navići.

Samo da ne postane Crna Gora na koju pristajemo.

N.R.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije