Povežite se sa nama

Društvo

BANOVIĆ: Nova vlast radi na pobjedi nacionalističkog projekta Srpskog sveta i u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Smjene direktora škola, koje ministarstvo obrazovanja sprovodi ovih dana su najčešće nezakonite i zbog kršenja procedura propisanih zakonima o obrazovanju i zbog zabranjenog političkog djelovanja u školstvu i političkog i nacionalnog revanšizma i diskriminacije, saopštio je zamjenik predsjednika SDP Borislav Banović. 

“Nastavljanjem loše prakse, ali još gore i grublje , vlast šalje jasnu poruku da nju nije interesovala izborna pobjeda i smjena prethodnih, radi potrebnih pozitivnih promjena, reformi i demokratizacije društva. Radi podizanja kvaliteta u obrazovanju, u zdravstvu, poljoprivredi i u svim oblastima koje država treba da obezbijedi građanima dobru uslugu i servis. Ne interesuje to novu vlast, ona je tu, kao što sami kažu, da radi na pobjedi nacionalističkog projekta “Srpskog sveta” i u Crnoj Gori”, navodi Banović.

Prema njegovim riječima, to je prvenstveni cilj najvećeg broja aktera vladajuće koalicije, samo što kod nekih ima jaču nacionalnu, a kod drugih vjersku komponentu.

“Očekivano je onda bilo da će i njihove aktivnosti biti ka tom cilju. Upravo svakodnevno imenovanje kadrova, koji često nemaju dovoljne, a po nekad ni nikakve, profesionalne sposobnosti i kvalitete za obavljanje rukovodećih javnih funkcija su jasna potvrda”, dodaje Banović.

Napominje da grubo kršenje zakonskih procedura, politička diskriminacija, nepotizam, ne samo u ovom minstarstvu već gotovo u svim, očigledno se neće zaustaviti apelima i pozivima na poštovanje normi.

“Kršenje zakona i demonstracija grube političke sile, kao i kršenje i napuštanje izbornih obećanja o pozitivnim promjenama, pravdi, ravnopravnosti, pomirenju i toleranciji, zbog kojih je bar jedan dio vlasti dobio mandate od građana, se više ne može sakriti “razvlašćivanjem DPS-a”. Sada potpuno i jasno vidljivo pokazuje da vlast u suštini radi u ineteresu jednog regionalnog nacionalističkog projekta i nekoliko partijskih i liderskih ambicija”, istakao je Banović.

Poručuje da za takve velikonacionalističke planove sigurno nije glasalo bar 5,53 odsto glasača trenutne vladajuće koalicije.

“Za njihovo sprovođenje aktuelna politika u Crnoj Gori nema legitimitet. Time je izgubljen legitimitet i ove Vlade i dosadašnje vladajuće većine, i onako već poljuljan njihovim međusobnim razmiricama”, sugeriše Banović.

Naglašava da SDP rješenje vidi u preispitivanju volje građana na izborima, drugo rješenje je formiranje nove Vlade prelazne ili regularne, koja će održavati većinsko opredjeljenje za očuvanje građanske Crne Gore, većinski iskazano na izborima prošle godine.

“Ukoliko se politički akteri, koji pokušavaju održati parlamentarnu i vladinu većinu, ipak opredijeli za dalje ostvarivanje ovakvih hegemonističkih velikodržavnih projekata, a time i za dalje urušavanje crnogorskog društva, onda građani i građanske političke organizacije trebaju preuzeti sve druge, legitimne i demokratske oblike otpora i borbe za ustavna prava. Još jednom pozivamo građane svih nacionalnosti, a i njihove političke predstvanike koji su sposobni da čuju taj poziv, da u Crnoj Gori gradimo zajedniči svijet”, zaključuje Banović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije