Povežite se sa nama

Vijesti

BEČ: Bratić na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić učestovala je na 65. redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koje se održava u Beču, u periodu od 20 do 24. septembra, saopšteno je iz MPKNS.

Bratić je posebno ukazala na dosadašnju dugu i izuzetno dobru saradnju Crne Gore i IAEA , imajući u vidu da je Crna Gora, kao jedna od šest republika bivše SFRJ, upravo bila i jedan od osnivača Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Crna Gora, kako je Bratić istakla, snažno podržava sve aktivnosti IAEA kroz slogan „Atomi za mir i razvoj“ usmjerene na miroljubivu upotrebu nuklearne energije i njenu primjenu u raznim sferama života i rada kakve su zdravlje ljudi, veterina, biotehnologija, održivi razvoj, zaštita životne sredine, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ona je posebno ukazala na zahvalnost koju Crna Gora ima prema Agenciji u Beču, u svjetlu borbe protiv aktuelne pandemije COVID-19, kada je IAEA bila donator značajne pomoći u testovima, reagensima, ličnoj zaštitnoj opremi, crnogorskim institucijama, u prvom redu Institutu za javno zdravlje i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji.

Crna Gora, prema njenim riječima i dalje, sa svoje strane, nastavlja sa unapređivanjem saradnje na ovome planu, pa tako aktivno učestvuje i u velikoj inicijativi IAEA, pod nazivom ZODIAC, posvećenoj sprječavanju pandemije COVID-19 ali i svih potencijalnih budućih pandemija.

“Crna Gora će aktivno uzeti učešće i u novoj NUTEC inicijativi, koja će za cilj imati zaštitu mora i priobalja od plastičnog otpada, a aktivno će nastaviti, u saradnji sa IAEA i zemljama regionana, da realizuje regionalni projekat posvećen razvoju ljudskih resursa u okviru Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST)”, ističe se u saopštenju.

Delegacija je juče, u prostorijama UN-a, u Vienna International Centru imala sastanak sa zamjenicom generalnog diektora za oblast nuklearnih nauka i aplikacija, Najat Mokhtar. Glavna tema sastanka bila je saradnja sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u oblasti nuklearnih nauka.

S obzirom da je u toku izrada nove Strategije naučno – istraživačke djelatnosti, a da je Crna Gora uključena u dva istraživačka projekta, za oblast medicine – radioterapije 3D konformalna i oblast istraživanja mora i priobalja, ministarka Bratić je naglasila da bi podrška IAEA u tom smislu, za nas bila od izuzetnog značaja.

Intenziviranje saradnje moglo bi se realizovati kroz mobilnost istraživača, zajedničke istraživačke radove, učešće na sastancima, razmjenu informacija, objavljivanje naučnih radova i rezultata projektnih aktivnosti, kao i nabavku opreme uz koordinaciju sa Odsjekom za tehničku saradnju. Program stažiranja ( Research fellowship) u laboratorijama IAEA, prepoznat je kao ključni korak u inteziviranju saradnje sa ovom prestižnom agencijom.

“Crna Gora ima težnju da laboratorije CETI, Instututa za javno zdravlje i PMF-a dobiju status kolaborativnog centra, zbog čega bi nam bilo zadovoljstvo da ugostimo naučnike iz odsjeka za nuklearne nauke i aplikacije”, dodala je Bratić.

Mokhtar se zahvalila na učešću naše delegacije na Konferenciji i prihvatila poziv za posjetu ustanovama u Crnoj Gori koje sarađuju sa IAEA i kojima je potrebna njihova asistencija, uz obećanje da će Crna Gora imati punu podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako u izradi strategija, tako i u ostalim segmentima saradnje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
vječnamoja
vječnamoja
23.09.2021. 09:43

Dokle je dogurala” Bilećanka “ u Beč
oko atomske energije…e da je njena baba
može vidjet što bi rekla ,dokle dogurala…
A razumije se u temu “ka Marica u …”

Sponzor

Najčitanije