Povežite se sa nama

Integracije

BEČIĆ: CG predvodi u procesu EU integracija, potrebna stabilna Vlada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora bi do kraja slovenačkog predsjedavanja mogla napraviti neke iskorake u pregovaračkom procesu, ukoliko nastavi ubrzanim tempom da ispunjava reforme, poručio je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula nakon sastanka sa crnogorskom šefom Parlamenta Aleksom Bečićem u Briselu. Bečić je naglasio da je Crnoj Gori potrebna snažna, stabilna Vlada adekvatno pokrivena na svim pozicijama, kako bi se država u potpunosti usmjerila na zatvaranje privremenih mjerila u poglavljma 23 i 24. Najavjuje i da će uskoro inicirati dijalog parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije s ciljem rješavanja svih otvorenih pitanja koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

U procesu EU integracija, Crna Gora ima predvodničku ulogu i najdalje je odmakla u pregovorima, a naredna etapa je zatvaranje poglavlja mnogo bržim ritmom, poručio je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem.

„Ukoliko taj proces bude išlo u skladu sa najavama predsjednika Bečića, onda će EU zaista u jednom obnovljenom zanimanju kojeg očekujemo politike proširenja doista podržavati eu ambicije Crne Gore u godinama koje dolaze i ja bih čak oročio tu nadu za kraj ove godine do kraja slovenačkog predsjedavanja kad ocekujemo određene iskorake“, kazao je Picula.

Picula je poručio i da nikakva politička nestabilnost ne smije ugroziti dosegnuti put, i postati smetnja EU intergarcijama.

A ključ ubrzanja refromi su stabilnost dijalog i kompromis, kaže crnogorski šef Parlamenta. Dijalog obuhvata i rekonstrukciju Vlade, uz saglasnost premijera i partija većine.

„Treba nam snažna, stabilna vlada adekvatno porkivena na svim pozicijama, sa stručnim, ekpretskim i političkim znanjima, da bi mogal da se u potpunosti sumejri na dobijanje zavrsnih mjerila u poglavlja 23 i 24“, poručio je Bečić.

Bečić kaže da je novi saziv parlamenta, usvjanjanjem određenih zakona poput Zakona o slobodi vjeroispovijesti, vraćanjem dječijeg dodatka, uvođenjem besplatnih udžbenika, povećanjem minmalnih zarada, starackih nadoknarda i usvajanjem zakona o Valdanosu ispravio brojne nerpavde.

Takođe, kaže da je Skupština napravila značajna dostignuća u među kojima ističe izbor novog savjeta Javnog servisa.

Da je Crna Gora je najbolje pozicionirana zemlja da napravi odlučujuće korake u narednim mjesecima i godinama kako bi ispunila obaveze evropske perspektive, poručio je kopredjsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, nakon sastanka sa šefom crnogorskog parlamenta.

„Crnoj Gori je potrebna politička stabilnost i strateška saradnja svih političkih snaga koje su naklonjene evropskoj perspektivi i nadam se da će ti koraci biti preduzeti“, rekao je Bilčik.

Predsjednik crnogorske skupštine informisao je kolege u Briselu da ce sredinom sljedeće sedmice inicirati dijalog parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije s ciljem rješavanja svih otvorenih pitanja koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore- deblokade VD stanja u pravosuđu, reformi izborog zakondavstva kroz odbor za sveobuhvatnu izbornu regformu

„Vjerujem da će ovog puta svi imati dovoljno strpljenja, odgovornosti i mudrosti i da će biti spremni i na malo žrtve zarad, višeg cilja jer EU integracije moraju biti iznad interesa bilo kog pojednica i bilo koje političke partije“, naveo je Bečić.

O situaciji u regionu, kao i integracionom puitu Crne Gore, Bečić je razmijenio mišljenja i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije