Povežite se sa nama

Društvo

BEČIĆ: Pozivam sve da stišaju ton kojim unose podjele

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić pozvao je sve da stišaju ton kojim unose podjele i da odmah prekinu sa ekstremizacijom prilika u državi.

On je, otvarajući panel debatu „Različiti putevi – zajedničke vrijednosti“ koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, kazao da su 30. avgusta stvorene pretpostavke da se razmišlja, radi i ponašamo evropski.

„Nažalost, i ovih dana se možemo uvjeriti da evropske vrijednosti i ponašanje na evropski način predstavljaju veoma daleke pojmove za neke od aktera društveno-političke scene, iako je svima njima učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju često na usnama“, rekao je Bečić.

On je ocijenio da zloupotreba različitosti i njihovo korišćenje u svrhu podizanja tenzija i izazivanje čarki i sukoba i okretanje građana jednih na druge nijesu evropske, ni crnogorske vrijednosti.

„Nijesu nikakve vrijednosti. To je jeftino profiterstvo od kog gube svi građani, bez obzira za koga navijali, kako se vjerski, nacionalno ili politički osjećali. Od takvih pristupa i politika gubi Crna Gora u cjelini“, poručio je Bečić.

On je kazao da je poštovanje ljudskih prava i sloboda garancija mirne i prosperitetne budućnosti Crne Gore, budućnosti u Evropskoj uniji (EU).

„Začarani krug mržnje i podjela nije put do Evropske unije, nije put koji uvažava različitosti“, rekao je Bečić.

Bečić je naveo da je potrebno pokrenuti taj začarani krug.

On je kazao da će se zato uvijek i na svakom mjestu truditi da takve krugove razbija.

„Razbijajući kriminal, korupciju, podaništvo, ekstremizam, gradićemo jaku Crnu Goru“, poručio je Bečić.

Crnu Goru koja će, prema njegovim riječima, biti istinski nezavisna, nesalomiva i nepobjediva.

„Izgradićemo pobjedničku i evropsku Crnu Goru“, rekao je Bečić.

On je rekao da je dostizanje evropskog kvaliteta života i usvajanje evropskih vrijednosti, jedan od najvažnijih ciljeva njegovog političkog djelovanja.

„U ostvarivanju tog cilja moramo da radimo i sada, možda i snažnije nego ikada, nepunih godinu dana nakon što su se u našoj zemlji desile demokratske promjene i prva promjena vlasti na izborima u istoriji naše zemlje“, kazao je Bečić.

Bečić je naveo da promjena vlasti na izborima obavezuje da se ne smije „dozvoliti da preovladaju tendencije koje se u svom djelovanju služe suprotnim narativom“.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević istakla je otvorenost Skupštine i naglasila potencijal koji ima u obezbjeđivanju sadržajnog i inkluzivnog pollitičkog dijaloga.

Koji bi, prema njenim riječima, vodio snižavanju tenzija i rješavanju nekih od ključnih izazova od kojih zavisi ukupan napredak Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije