Povežite se sa nama

Vijesti

BEĆIR VUKOVIĆ: Crnogorska nacija je izmišljotina Đilasa i Kominterne

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade i državni funkcioner Bećir Vuković iznio je u autorskom tekstu za portal Vidovdan, bliskom vrhu Crkve Srbije, niz uvredljivih kvalifikacija na račun crnogorske nacije, navodeći da ne postoji i da su je izmislili nekadašnji komunistički funkcioner i disident Milovan Đilas i Kominterna.

– Kad je Crna Gora kažnjena istorijskom ironijom. Onda kad je Kominterna krenula da izmišlja nacije. Đilas je Crnoj Gori oko vrata namako omču. Na tim vješalima do danas ljulja se potonja udovica Kominterne. Grana je suva, samo treba cimnuti nesrećnicu za mrtve nogare da se strovari na zemlju, i pregrnuti lopatom zemlje – napisao je Vuković u uvredljivom i skandaloznom uratku za taj portal blizak vrhu Crkve Srbije.

UVREDE

Prema njegovim riječima, „današnji komiti su nedonoščad Kominterne, a postojanje današnje Crne Gore je istorijska ironija“.

– Da ironija bude veća, mladi monah Joanikije sahranio je Đilasa. Na sahrani nije bilo sinova komunista, bili su sinovi četnika. U petak 20. avgusta, u kući Radenovića u Podbišću, dvadesetak Mojkovčana, i prijatelja iz Pive i Pljevalja, razgovaralo je o prekipjeloj muci srpskoj koja u kontinuitetu traje od Đilasove crnogorske nacije do raspopovih komita… Sjedio sam u istoj sobi, na istom mjestu na kojem sam sjedio i poslije Đilasove sahrane. Kakve li ironije – piše Bećir Vuković koji je izabran i glasovima poslanika Demokrata u parlamentu koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Vuković se u svom „poetskom zanosu“ nije zaustavio, već je napisao da je današnja Crna Gora – ironija istorije.

– U nedelju 22. avgusta, na Cetinju, održan je protest novokomponovanih komita na čelu sa svučenim policajcem iz Podbišća. Ironija ironiju stiže i prestiže… Kako god premišljali, današnja Crna Gora nije ništa drugo nego epilog – ironije istorije. Na mitingu spiker je zamolio da se mnogo ne maše krstovima, jer to vrijeđa neke – Crnogorce. Koje, nije rečeno. Ako su u pitanju kakvi konvertiti, ispada da je i konvertite izmislila Kominterna… Nekoliko trenutaka prije nego ga je transparent mlatio po glavi, iznad direktora NVO crnogorske crkve, vijorila se zastava SAD-a, sa 50 zvezdica. Nije manje zvijezda prebrojio ni raspop u crnoj spavaćici… – piše Vuković koji se sjetio i „majke Rusije“,

– A, Crna Gora je bila 200 godina na budžetu Rusije. I tako opstala na kamenu. Malo je reći da je u pitanju samo ironija.

KOMITSKE SANKCIJE

– A, dvadesetak kilometara od Cetinja, Budva broji 60.000 turista. Ko su ti turisti. Iz Srbije, Republike Srpske, a bogme ima i Rusa, koji preskaču sankcije zvanične Crne Gore. Ko je spasio ovogodišnju turističku sezonu… Stigle su i nove komitske sankcije Rusiji koja je „okupirala“ Krim. Kakve sankcije, takvi i komiti, takav i raspop, takva i ironija… Marksizam je rodio separatizam, šovinizam, izdajnike, crnogorske jorgovane… – piše Vuković.

Vuković u svom uratku pokušava i da se predstavi kao samouki politikolog-sociologna, pa objašnjava društveno-političke mijenje i tvrdi da su „prvo bili komunisti, pa se preobrazili u separatiste i šoviniste, u jorgovane“.

– Izvorno crnogorsko ustaštvo nije se zametnulo na Cetinju, nego u Morači i Piperima. Ne treba preskakati ustaše – prokletog Sekulu Drljevića i Savića Markovića Štedimliju. Do dana danjega, u Morači i Piperima prolistava pustoklasa, ustaša, kvaziustaša… Davno, još između dva rata, Crnogorce školovane u Zagrebu, Crnjanski je nazvao jorgovanima… Lipi buket crnogorskih jorgovana izrastao je u Banjanima, baš u komšiluku mitropolita Joanikija – nastavio je Vuković da vrijeđa i na kraju se sjetio i Đilasa.

– Odlazeći niz Podbišćko polje golo, prolazeći pored Đilasovog groba, pomišljam: džaba se odrekao crnogorske nacije, ako njegov komšija komita ne potrefi ćorku… Ako je Đilas mogao tamnovati zarad svojih ideja, što ne bi mogao i Veljović. Nigdje kao u tamnici ne roje se ideje. Sa koje strane rešetaka ima više slobode, staro je pitanje… Nadati se novom dobu, kad će neki mladi, budući istoričari sa distance, napisati nove stranice novije crnogorske istorije, i njenog sunovrata skoro do dna, u rasponu od crnogorske nacije do komita – zaključio je Vuković u skandaloznom tekstu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
4 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
kuč
kuč
27.08.2021. 08:16

fukara je zauvijek fukara …..

RIR
RIR
27.08.2021. 08:52

OloŠ NEZNAVENA !
četnik !

smilja
smilja
28.08.2021. 08:43

Vuković je ortodoksna pijandura, a karakterno bagra trokapićka. Neka vrati kafanske dugove, na njih je zaboravio a smetaju mu Crnogorci i Crna Gora.

Rade
Rade
28.08.2021. 15:54

Ako su Crnogirci izmisljena nacija onda su Srbi genocidan narod.
Po njihivoj logici i Hrvati su Srbi, i Makedinci su Srbu, i Bosljacu su Srbi i Crnigirci su Srbi. Ti je je jedna neizleciva bolest, da svakog prisvajaju na ovim prostorima.
Srbi razumiju samo silu, na zalost.
I sad ako im se ne pokazu zubi, napravice jos jedan genocid.

Sponzor

Najčitanije