Povežite se sa nama

Društvo

BEGOVIĆ: Štrajk opravdan, nadamo se dogovoru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Advokatska komora, koja danas zvanično stupa u štajk naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da su advokati u ogromnoj mjeri podržali odluku o početku štrajka, koja je kako ističe opravdana.

Begović se nada da će Vlada Crne Gore shvatiti težinu situacije i da će u razgovorima ipak uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja. Begović je poručio i da Vlada mora pokazati određenu dozu saradnje.

“Smatramo da su naši razlozi opravdani i da je to jedan od načina kako bi ostvarili svoje pravo koje nam je zagarantovano Ustavom i zakonom”, kazao je Begović u Jutranjem programu TVCG.

Nevjerovatno je, kako kaže, da advokati mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge.

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada djelimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

Kazao je i da advokati ne prometuju usluge i proizvode, nego pružaju pravnu pomoć.

Begović ističe je i da je ovo prvi štrajk advokata u istoriji advokatske profesije u Crnoj Gori.

“Svjesni smo težine situacije, ali je to bio jedini način da sačuvamo ustavnost, zakonitost i samostalnost advokature. Ja se nadam da će i predstvanici Vlade shvatiti težinu situacije i da ćemo u razgovorima ipak uspjeti da dođemo do zajedničkog rješenja”, kazao je Begović, nada se da nijedna advokatska kancelarija neće prekršiti odluku Komore.

Zakon i odluke

7.avgusta 2019. godine je Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio na snagu. Primjena je, nakon jednogodišnjeg odlaganja, počela od 1. januara 2021. godine, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

„Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima“, piše u uputstvu.

Advokati, kako je objašnjeno, tokom obustave rada mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata iili zastarom.

„Odredbom člana 89 stav 1 tačka četiri Statuta Advokatske komore utvrđena je kao teža povreda dužnosti advokata neizvršavanje odluka Advokatske komore“, istaknuto je u uputstvu.

Odluka o štrajku je dostavljena svim advokatima, sudovima i tužilaštvima, kao i ministarstvima pravde i finansija.

Iz Advokatske komore je objašnjeno da na ovaj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost na kojima se temelji postojanje te profesije.

Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle sedmice, nakon posljednje runde neuspjelih pregovora, saopšteno da nema mogućnosti da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji, te da on mora biti jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primjena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti i da je dio ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmjenu propisa u smislu izuzimanja ove djelatnosti iz predmetne zakonske norme. Podsjećamo da je projektni tim za primjenu elektronske fiskalizacije uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih djelatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primjeni zakona”, saopšteno je iz ministarstva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije