Povežite se sa nama

Društvo

BEZ MIŠLJENJA SKUPŠTINE: Vukšić nezakonito imenovan

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, objavljeno je sinoć u Službenom listu. Vlada je tu odluku donijela bez održavanja sjednice. Krivokapić je time prekršio Zakon o ANB u kome se decidno navodi da prethodno Skupština Crne Gore mora dati mišljenje, piše Pobjeda.

„Direktora Agencije imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog predsjednika Vlade. Prijedlog za imenovanje direktora Agencije Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore, radi davanja mišljenja. Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje. Direktor Agencije imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan“, navodi se u članu 25 Zakona o ANB.

Juče ujutro nije održana sjednica Odbora za bezbjednost na kojoj je trebalo da bude raspravljano o prijedlogu Krivokapića jer nijesu došli predsjednik Odbora Milan Knežević i poslanici DF-a. Pobjeda je juče dobila pouzdanu informaciju da Knežević neće do 17. juna zakazati sjednicu do kada je trebalo da budu završene sve procedure.

Izostanak Kneževića i članova DF-a bio je revolt zbog Krivokapićevog odbijanja da prisustvuje sjednici Odbora na kojoj je trebalo da se raspravlja o švercu cigareta i optužbama Nebojše Medojevića da vrh Vlade toleriše nelegalni posao.

Istovremeno, bojkot rada Odbora, bio je odgovor Fronta na najavu premijera da neće rekonstrukciju Vlade.

Knežević je u četvrtak odbio da zakaže sjednicu Odbora. On je u dopisu obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da neće zakazati sjednicu Odbora zbog ,,ignorantskog odnosa premijera Zdravka Krivokapića prema tom odboru i odbijanja da dođe na kontrolno saslušanje“ i dodao da on neće zakazati pomenutu sjednicu.

Sjednicu je onda, koristeći poslovničku mogućnost, zakazao Bečić.

Iako su imali prethodno informaciju da nema kvoruma, premijer Zdravko Krivokapić i Dejan Vukšić su došli u Skupštinu Crne Gore na sjednicu. Premijer je novinarima u Skupštini rekao da je njegova obaveza bila da se pojavi na sjednici Odbora kao predlagač za izbor direktora ANB-a.

Na pitanje zašto se nije pojavio na prethodnoj sjednici, na kojoj je bilo planirano njegovo kontrolno saslušanje u vezi šverca cigareta, Krivokapić je odgovorio da je nedostojno da neko na taj način proziva premijera.

Predsjednik Vlade je naglasio da je u dopisu koji je dostavio Odboru, ukazao i na pravne popuste i na one koji su potpuno politički.

Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom, a najduže na šest mjeseci.

To znači da taj rok ističe 17. juna do kada treba da budu završene sve procedure, uključujući i mišljenje parlamenta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Milan
Milan
12.06.2021. 14:37

Krsenje zakona i procedura. Uz to covjek advokat klanova, nasuh i ruskih…
ANB svakako nestala nakon Markovica i Jokovica.

Sponzor

Najčitanije