Povežite se sa nama

Region

BIBER VJERUJE: Normalizacija s Kosovom Srbiji ne otvara vrata EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber kaže da u slučaju da sjutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstva u Uniji.

Podsjeća da Sjeverna Makedonije nije nagrađena za sve što je uradila da bi skinula blokadu Grčke za njen dalji evropski put, i da je poruka koja se u vezi sa tim šalje regionu „zaboravite na to“.

„Zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum ukoliko ne postoji nagrada za to. Rekao bih da to posebno važi za Srbiju, gdje podrša ulasku u EU iz godine u godinu opada, a vlada neće toliko željeti da se priključi Uniji jer brine da će morati da unaprijedi vladavinu prava“, rekao je Biber za European Western Balkans (EWB).

U ovom trenutku lako može da se kaže „zašto bih to radio, gdje je nagrada, a možete biti potpuno uvjereni da u slučaju da sjutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstvu u Uniji“, kazao je Biber.

Prema njegovim riječima, Unija mora da ponudi nagradu, jer sve dok eurointegracija ne bude realna, ne vidi se zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum.

„Da sam ja sada predsjednik Srbije, ne vidim zbog čega bih pristao na normalizaciju odnosa sa Kosovom, kada to donosi samo politički rizik kod kuće. Ta odluka ne bi bila popularna, a nagrada za to je veoma apstraktna i nejasna“, rekao je Biber.

Smatra da ukoliko proces proširenja Evropske unije bude odblokiran, to će se desiti u narednih nekoliko mjeseci, jer će Slovenija tokom svog predsjedavanja Unijom sigurno pokušati da to pitanje riješi, a u tom cilju će organizovati i Samit Zapadnog Balkana.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije