Povežite se sa nama

Svijet

BILČIK: Očekujemo i od država kandidata podršku za sankcije protiv Bjelorusije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da Evropska unija (EU) očekuje da zemlje kandidati za članstvo i potencijalni kandidati usklade svoju spoljnu politiku kada je riječ o Bjelorusiji.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) pitala je danas u pismu Bilčika zbog čega podržava vlasti u Srbiji na čijem je čelu predsjednik Aleksandar Vučić, koje održavaju bliske odnose sa Bjelorusijom.

„Očekivali bismo da zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati prilagode svoje stavove i odražavaju ovaj najnoviji razvoj događaja u svojim političkim odlukama”, poručio je Bilčik u pisanoj izjavi za RSE 26. maja.

Bilčik je rekao i da je otmica evropskog aviona pod lažnim izgovorima režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka daleko preko neprihvatljivog i da predstavlja akt državnog terorizma.

On je dodao i da je Evropska unija brzo zauzela jedinstveni politički stav protiv te, kako je naveo, bjeloruske akcije bez presedana, koja će se odraziti na nove i oštrije mjere EU i sankcije režimu u Minsku.

Šefovi država i vlada EU zatražili su 24. maja uveče da se usvoje “neophodne mjere”, koje između ostalog obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za bjelorusku aviokompaniju, kao i sprječavanje pristupa evropskim aerodromima za letove bjeloruskih aviokompanija.

Potez je uslijedio nakon što su 23. maja bjeloruske vlasti prisilile avion kompanije Ryanair da sleti u Minsk i pritvorile novinara Ramana Prataseviča i njegovu djevojku koji su bili na tom letu.

SSP je u svojem pismu upućenom 26. maja Bilčiku ukazala na bliske odnose između Srbije i Bjelorusije.

„Čovjek kojeg nazivate diktatorom i oštro kritikujete, bio je počasni gost Narodne Skupštine Republike Srbije u kojoj je dočekan uz gromoglasan i srdačan aplauz od strane predstavnika vladajuće koalicije u kojoj je dominantna Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića“, navodi se u pismu koje je potpisala Ana Stevanović, Internacionalna sekretarka Stranke slobode i pravde.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) datoj 25. maja ocijenila da je „još uvjek bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela“.

Ona je rekla da će država donijeti eventualnu odluku o sankcijama Bjelorusiji kada takav zahtjev bude zvanično stigao.

U međuvremenu, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je za RSE 26. maja da će Crna Gora slijediti spoljnu politiku Evropske unije (EU) i kada su u pitanju nove sankcije prema Bjelorusiji.

Crnogorski ministar inostranih poslova je nakon razgovora sa predsjedavajućom OEBS-a i ministarkom vanjskih poslova Švedske Ann Linde, kazao da uskoro očekuje poziv Crnoj Gori da se priključi sankcijama EU što će ona, kako je istakao, i učiniti.

“Situacija u Bjelorusiji nije nešto što brine samo Evropsku uniju već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slijediti politiku sankcija EU iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške, prije svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim mjerama mi ćemo se priključiti“, saopštio je Radulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije