Povežite se sa nama

Društvo

BILČIK: Zabrinuti zbog polarizovane klime u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je da je, kao što je konstatovano i u rezoluciji EP o Crnoj Gori, zabrinut zbog polarizovane i zategnute klime u zemlji, te da je konstruktivan dijalog ključan za dalji napredak.

Onlajn sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, kojem su kopredsjedavali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, održan je danas.

Bilčik je ocijenio da, uprkos nekolikog pozitvnih aktivnosti u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, važno je da Crna Gora slijedi mišljenje Venecijanske komisije na sveobuhvatan način i kroz dijalog koji ključuje sve stranke.

Bilčik je pozdravio inicijativu Bečića koji je pozvao na dijalog između parlamentarne većine i opozicije o svim pravnim rješenjima za koja je potrebna dvotrećinska ili tropetinska većina u parlamentu.

“Bez rješavanja ovih pitanja ključni napredak Crne Gore bi bio izuzetno težak”, ocijenio je Bilčik.

On je kazao da je Crna Gora i dalje predvodnik u procesu evropskih integracija, ali da reforme moraju da idu bržim tokom.

“Ključna pitanja su vladavina prava, sloboda medija, reforma pravosuđa, borba protiv korupcijne i orgnaizovango kriminala i ispunjavanje privremneih mjerila za poglavlja 23 i 24. Mislim da svi znamo šta treba da se uradi”, dodao je Bilčik.

On je rekao da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom, i pozvao Vladu da što prije imenuju šefove pregovaračkih grupa za poglavlja 23 i 24.

Bilčik je pozdravio što je Crna Gora prihvatila novu revidiranu metodologiju pregovora sa EU.

“Nadamo se da će ta metodologija dati dodatan podsticaj i vjetar u leđa u procesu pregovaranja”, rekao je Bilčik.

On je kazao da su na izborima 30. avgusta građani tražili i dobili političke promjene, navodeći da u EU cijene to što je došlo do mirne promjene vlasti.

Bilčik je rekao da je nova Vlada, za prvih pola godine, odgovarala na kritiku na političke reakcije kad je bilo potrebno ali je pozvao da se više uradi kako bi se ubrzao proces integracija.

“Uprkos nekoliko pozitivnih aktivnosti u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, i brzim odlukama koje se tiču izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjerosipovijesti i Zakona o državnom tužilaštvu, važno je da Crna Gora slijedi mišljenje Venecijanske komisije na sveobuhvatan način i kroz dijalog uključi sve političke stranke – to su elemetni za uspješnu reformu pravosuđa”, kazao je Bilčik.

On je kazao da očekuje da će uskoro doći do napretka u oblasti slobode medija, imajući u vidu da je po svjetskom indeksu slobode štampe, Crna Gora u lošijoj poziciji u odnosu na ostale države Zapadnig Balkana.

Nadamo se da će kohabitacije biti konstruktivna

Prema riječima Bilčika, Crna Gora prolazi kroz period kohabitacije.

“Vidjeli smo da je bilo nekih značajnih izazova u smislu kohabitacije između predsjednika Mila Đukanoivća i novog parlametna i Vlade. Nadamo se da će ona u narednom period biti konstruktivna”, naveo je Bilčik.

On je pozdravio odluku opozicije da učestvuje na današnjoj sjednici POSP-a.

“Nadam se da je ovo dobar znak da bojkot neće trajati dugo jer je Crnoj Gori potreban parlament koji funkcioniše uz učešće svih političkih aktera i snaga”, rekao je Bilčik.

On je istakao da su dobrosusjedski odnosi od ključnog zanačaja za napredak u regionu Zapadnog Balkana.

„Crna Gora i dalje igra konstruktivnu ulogu u regionu i podstičemo vas da nastavite da rješavate sva preostala pitanja, uključujući i pitanja sa Srbijom, kroz inkluzivan dijalog, bez konfrontacija“, zaključio je Bilčik.

Bečić: Stagniramo u pregovorima sa EU

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da se trenutno nalazimo u procesu stagnacija kad su u pitanju pregovori, ali da je nova vladajuća većina odlučna da pređe u fazu ofanzive i postigne veće rezultata na polju vladavine prava.

On je istakao da je Crna Gora predvodnica evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, ali da se poslednjih godina nalazi u jednoj vrsti stagnacije kada su u pitanju pregovori.

“Nova vlast je spremna da iz faze stagnacije pređe u ofanzivu i postizanje konkretnih rezultata na polju vladavine prava”, poručio je Bečić.

On je podsjetio da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju pregovora sa EU.

“Da smo gledali iz ugla Crne Gore, da smo gledali sebično, imajući u vidu da smo otvorili sva poglavlja, privremeno zatvorili tri, i da bi sada bili u prilici da zatvorimo još nekoliko poglavlja, vjerovatno bi drugačije razmišljali”, kazao je Bečić.

On je naglasio da su istinski spremni i posvećeni da se usmjere na fokus novog metodološkog pristupa- poglavlja 23 i 24.

“Jasno nam je da bez napretka i progresa u tim poglavljima nema zatvaranja ostalih poglavlja i ubrzanja našeg evropskog puta”, dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima, za dalji evropski put Crne Gore i cijelog Zapadnog Balkana je regionalna saradnja.

“Da gradimo mostove saradnja na prostoru Zapadnog Balkana jer mislim da od saradnje i pomoći svi imamo koristi, a od nesaradnje, stalnih provokacija i konfrontacija svi zajednički gubimo”, rekao je Bečić.

On je rekao da pristupanje Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana EU nema alternativu, ali da se zalaže za princip regate, da se pojedinačno cijene postignuti rezultati.

Bez deblokade pravosuđa napredak bi bio izuzetno težak

Bečić je kazao da su pred aktuelnim sazivom parlamenta dva cilja, koji su usmjereni na reformu izbornog zakonodavstva i deblokadu v.d. stanja u oblasti pravosuđa.

On je podsjetio da je krajem decembra donešena odluka o formiranju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, ali da je zbog bojkota opozicije počeo sa radom početkom aprila.

“Očekujem konkretne rezultate rada i ovog puta uspješnu finalizaciju tog procesa”, dodao je Bečić.

Bečić je kazao da je blokada pravosuđa višegodišnji problem.

“Nakon završetka sjednice Skupštine, u drugoj polovini juna ću pokrenuti dijalog između parlamentarnih političkih subjekata kako bi razgovarali i pokušali da nađemo rješenje za pozicije za koje je potrebna dvotrećinska ili tropetinska podrška poslanika”, rekao je Bečić.

Jasna želja da Zapadni Balkan bude dio EU

Glavna pregovaračica Zorka Kordić predstavila je najznačajnije aktivnosti na planu evropske integracije Crne Gore, u susret primjeni revidirane Metodologije pristupanja EU.

„U svjetlu buduće primjene Nove metodologije koja akcenat stavlja na snažniju političku dimenziju, Crna Gora ima dva snažna argumenta za politički dijalog na visokom nivou: jedina smo država kandidat koja ima sva poglavlja pregovora otvorena; i od početka pregovora dosljedno se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je jasan pokazatelj naše geopolitičke orijentacije, između ostalog i kao punopravne članice NATO“, poručila je Kordić.

Ona je istakla da je Crna Gora pozdravila pokretanje revidirane metodologije pregovaranja, posmatrajući je kao izraz jasne želje da Zapadni Balkan bude dio evropske budućnosti.

„Insistiranje na učincima u vladavini prava je u potpunosti usklađeno s prioritetima Vlade zasnovanim na principu nulte korupcije i snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz unapređenje efikasnosti tužilaštva“, kazala je Kordić govoreći o odlučnosti i posvećenosti Vlade ispunjavanju obaveza iz najvažnijih poglavlja 23 i 24.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije