Povežite se sa nama

Vijesti

BISERKO O USTOLIČENJU: Zapad ne razumije ovu priču

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko komentarišući tenzije u Crnoj Gori oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, istakla je za N1 da nije slučajno to što se danas i ovih dana dešava u Crnoj Gori.

– Svima je jasno kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve u smislu homegenizacije srpskog naroda bilo da se radilo o Hrvatskoj, Bosni, ili sada Crnoj Gori. Ovo ustoličenje Joakinija nije problem samo po sebi, već je u stvari ta politizacija religije koja traje mjesecima, i popraćena je svim propagandnim sredstvima u Srbiji, sa svim konotacijama kojima negiraju Crnu Goru kao državu, a Crnogorce kao narod. To je problem. Cijela ova ujdurma je pokušaj da se pokori Crna Gora nakon toliko godina – naglasila je Biserko.

Riječ je o jednom, istaknula je, sistematskom i strateškom ponašanju Beograda koji testira dokle se može ići.

– Testira se EU i NATO i sve gde Crna Gora jeste. Zapad ne razumije ovu priču Beograda prema susjedima i činjenica je sada da ovo pitanje tretira kao vjerske slobode, a apsolutno ne održava pravu istinu onoga što se dešava i bojim se zapravo da zapravo njihove izjave vrlo neprecizne samo dodaju tome da su očekivanja Beograda još veća – navela je Biserko.

– Ovdje se radi o ofanzivi Beograda koja traje već tri decenije, a Đukanović se percipirao kao političar koji se tome odupreo i koji je Crnu Goru uveo u nezavisnosti. Dokle će to doći i da li će zapadna zajednica shvatiti o čemu se radi, vidjećemo sjutra kako će sve to izgledati – zaključila je Biserko.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije