Povežite se sa nama

Tema

BOBAN STANIĆ ZA LUČU: Aikido umijeće mira – za pobjedu vam je potrebna samo želja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U savremenom svijetu postoji mnogo borilačkih vještina. Većina njih ima drevnu istoriju, neraskidivo povezanu s tradicijama Istoka. Jedan od najtajnovitijih i najzanimljivijih oblika borbe je aikido. Ovo je izvorna japanska borilačka vještina koja nije sport. U razgovoru za portal Luča, učitelj aikodoa Slobodan Boban Stanić otkriva načela i suštinu ove borilačke vještine.

“Naziv aikido, kao i sama borilačka vještina, nastao je u Japanu i predstavlja sublimaciju jednog životnog iskustva, odnosno jedne vještine borenja koju je i sam njegov osnivač Morihei primjenjivao do kraja njegovog životnog vijeka. Godina rođenja aikidoa može se smatrati 1925. godine. Morihei je bio slabašan kao dijete. To ga je podstaklo da prouči borilačke vještine. On je bio odgojen tako da sa praktičnim razvojem drevnih borilačkih vještina nije primjetio kako se od slabe djece pretvara u čovjeka željeznih mišića, fleksibilnosti poput pantera i beskrajne izdržljivosti. To je borilačka vještina koja nas uvodi u stanje mira, a zahvaljujući kojoj imamo bolji život”, ističe Stanić.

Dodaje da nas aikido uči dvije jako važne stvari, odnosno kao vještina ima filozofski i borilački momenat.

“U pitanju su dvije dimenzije, dva svijeta djelovanja. Borilačka dimenzija nas uči kako da se odbranimo, kako da preusmjerimo napad protivnika, odnosno kako da ga pobijedimo uz minimum sile, dok je filozofski momenat borba sa samim sobom u nastojanju da postanemo bolji ljudi, suzbijajući svoj ego i eliminišući negativnu energiju iz svog organizma”, objašnjava učitelj aikidoa.

Kako kaže naš sagovornik, vježbanje aikidoa nije ni malo jednostavan proces imajući u vidu da vježbate tako da ne povrijedite protivnika a opet se od vas očekuje pobjeda. Dodatno, nam naziv aikido navodi na kontradiktronost gore navedenog objašnjenja.

“Aikido se sastoji od tri dioma – AI, KI, DO. AI se objašnjava kao harmonija, sklad; KI-životna energija; DO-put. Kada bismo uvezali sve riječi dobijamo značenje PUT MIRA, koje nema neke veze da borilaškom vještinom. Međutim, ovdje najviše govorimo o borbi koju vodimo sami sa sobom. Dodatno, kada imate protivnika/partnera, mijenjate se u ulozi dobitnika i gubitnika jer je važno poznavati oba osjećaja”, ističe Boban Stanić.

Prema njegovim riječima i iskustvima, treninzi se obavljaju u ambijentima prilagođenim za ovu borilačku vještinu dok aikido majstor proučava pokrete protivnika i odlučuje šta će učiniti u sljedećem trenutku.

“On koristi energiju napadača i stavlja ga u neugodnu poziciju svojim postupcima. Dakle, napad neprijatelja je uništen, on mora izmisliti nešto novo. Početni i pogrešni koraci su odustajanje na prvom treningu. Dozvoliti tijelu da se adaptira na nešto novo i uživati u benefitima ove borilačke vještine jeste pravilan potez. Za aikido bi se moglo reći: „Šta je ovaj sport ako nema pobjednika, gubitnika, takmičenja?“ To je sve tačno. Ali njegovi sljedbenici ne traže svjetsko priznanje u vidu titula, pehara i sertifikata. Imaju potpuno različite prioritete i ciljeve. Štaviše, ako samo osoba određenog uzrasta i fizičkog razvoja može postati sportista, tada je vještina aikida, svojim jednostavnim i prirodnim pokretima, dostupna apsolutno svima. I dijete i žena i duboki starac. Za pobjedu vam je potrebno samo jedno – želja“, zaključuje učitelj aikidoa Slobodan Stanić.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije