Povežite se sa nama

Politika

BOGAVAC: Italija snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanica Jovanka Bogavac sastala se danas sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori Nj.E. Lukom Zeliolijem.

Poslanica Bogavac izrazila je zadovoljstvo susretom istučući značaj saradnje Crne Gore i Italije, kao i očekivanje da ona u budućnosti bude intenzivirana. Ona je iskazala uvjerenje da će tradicioanlno dobra saradnja dvije prijateljske zemlje biti dodatno osnažena komunikacijom u okviru multilateralnih mehanizama.

Ambasador Zelioli naglasio je značaj parlamentarne diplomatije i bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, istučući brojne oblasti u kojima postoji potencijal za intenziviranje saradnje. Takođe, ambasador je istakao da je Italija bila uz Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa, navodeći primjer kovid centra na Starom aerodormu koji je modernizovan i uz podršku Italije.

Sagovornici su se saglasili da treba povećati interesovanje italijanskih investitora za Crnu Goru, posebno u oblasti turizma. Oni su izrazili obostrano očekivanje da će uskoro nakon situacije sa pandemijom koronavirusa, biti moguće nastaviti jačanje bilateralnih odnosa, imajući u vidu pređašnju intenzivnu bilateralnu saradnju.

Poslanica Bogavac je kazala da prostor za napredak saradnje vidi naročito kada su u pitanju oblasti turizma, energetike i izvoza hrane.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o procesu evropske integracije Crne Gore. Tom prilikom poslanica Bogavac je istakla da je težnja ka evropskoj perspektivi nove parlamentarne većine nesporna, potvrdivši opredijeljenost evropskim vrijednostima i aspiracije ka članstvu u EU. Ambasador Italije je izjavio da je Italija podržala i da će i podržavati evropsku perspektivu Crne Gore, ali je takođe istakao da je potrebno da se, kada su u pitanju reforme, posebno u oblasti vladavine prava, uzmu u obzir evropski standardi i, ukoliko se to traži, da budu usaglašene sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije