Povežite se sa nama

Društvo

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE: 24 pritužbe, nije izrečena nijedna novčana kazna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice su evidentirane 24 pritužbe, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Građani su se žalili da restoran Aquarius i Bokasun iz Herceg Novog, kafe Oktobarfest iz Nikšića, kafić Ka doma sa Cetinja, Max plus i roštilj Perper iz Podgorice ne izdaju fiskalne račune, dok na računima podgoričke firme TV Company nije prikazan porez na dodatu vrijednost (PDV).

Evidentirane su i pritužbe da zaposleni u cetinjskom Kronusu MN, žabljačkoj piceriji Lazar i barskom marketu Prima rade na crno, ali i da inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti prilikom kontrole po prijavi nelegalnog rada u Pljevljima.

Građani su se žalili da kladionica Šansa u Bijelom Polju organizuje nelegalno klađenje, dok u poslovnici Volcana u podgoričkoj Delti ne postoji nadzor kako bi se spriječilo klađenje maloljetnika.

Evidentirana je prijava da se kafe bar Antib na Cetinju ne pridržava epidemioloških mjera, a da se u prodavnici Marteks u istom gradu prodaje roba čiji je rok upotrebe istekao.

Građani su tražili i da se u bjelopoljskom Vodovodu Bistrica poništi oglas za radna mjesta, dok je evidentirana pritužba da se zaposlenima u apoteci Tea Medica u Podgorici slobodni dani za praznike računaju kao dani od odmora.

Evidentirane su i pritužbe na rad tržišne inspekcije u Pljevljima i kvalitet radova prilikom rekonstrukcije ulice Vojvode Ilije Plamenca u Podgorici. Primjedbe su se odnosile i na nepropisno parkiranje, korišćenje službenih vozila u privatne svrhe i ispuštanje fekalija u potok, čime se zagađuje priroda.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije