Povežite se sa nama

Globus

BOREL: EU će sarađivati ako talibani poštuju pravila i spriječe terorizam

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska unija će sarađivati sa avganistanskom vladom, nakon povratka talibana na vlast, ako budu poštovali osnovna prava i budu spriječili terorizam, rekao je danas visoki predstavnik bloka Žozep Borel.

On je to izjavio  nakon hitnog sastanka ministra spoljnih poslova Evropske unije zbog situacije u Avganistanu.

– Saradnja s bilo kojom budućom avganistanskom vladom biće uslovljena mirnim i inkluzivnim rješenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući i žene, djevojčice i pripadnike manjina – rekao je Borel.

Borel je pozvao sve aktere da dozvole siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći avganistanskim ženama, muškarcima i djeci kojima je potrebna pomoć.

– EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će takođe podržati susjede Avganistana u suočavanju sa povećanjem priliva izbjeglica i migranata – dodao je Borel.

Borel je kazao da je glavni zaključak na sastanku bio da treba pružiti sigurnu evakuaciju evropskim državljanima u Avganistanu, kao i avganistanskim državljanima koji su radili sa njima u poslednjih 20 godina.

– Prioritet Evropske unije je evakuacija građana država Unije i Avganistanaca koji su u posljednjih dvadeset godina radili za međunarodnu zajednicu, ali i svi onih novinara, intelektualaca i pripadnika civilnog društva koji žele da napuste Avganistan – kazao je Borel.

On  je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da će EU učiniti sve da vrati ljude kući, prenosi N1.

Naveo je da je prvobitni cilj pokretanja akcije u Avganistanu bio da se uništi Al Kaida, odgovorna za napade u SAD 11. septembra 2001. godine, ali i da se taj cilj vremenom promijenio u „stvaranje moderne države“.

– Prvi cilj je bio uspješan, ali drugi nije – rekao je Borel.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije