Povežite se sa nama

Evropa

BOREL I VARHELJI: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida i veličanje ratnih zločina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji povodom godišnjice genocida u Srebrenici uputili su zajedničku izjavu.

“Obilježavajući 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša zajednička dužnost je da ga se zauvijek sjećamo. U nedjelju će biti ukopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još uvijek vode kao nestali. Dijelimo tugu sa njihovim porodicama i onima koji su preživjeli, čiji su životi zauvijek izmijenjeni”, kazali su.

Oni napominju kako Evropa takođe nije zaboravila svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici, jednog od najgorih zločina u modernoj evropskoj istoriji.

“Srebrenica nas sve bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše Unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je neophodan korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana”, kazali su.

Oni kažu kako ne može biti nekažnjivosti.

“Genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje. Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi”, dodali su.

Navode kako politički lideri na Zapadnom Balkanu se moraju voditi svojim primjerom priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja, sučeljavajući se s korijenima mržnje koji su doveli do genocida.

“U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi. Od samog početka, Evropska unija je projekat usmjeren na prevladavanje tragedija iz prošlosti. Budućnost Bosne i Hercegovine je u ovom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu te izgradnji zajedničke budućnosti u kojoj sukobi i okrutni zločini više nisu zamislivi”, zaključili su.

Izvor: klix

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije