Povežite se sa nama

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Delta soj niko neće izbjeći

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U toku su pripreme za slanje uzoraka na sekvenciranje delta soja koronavirusa u Crnoj Gori, kazala je ministarka Jelena Borovinić Bojović u Skupštini Crne Gore.

Kazala je da SZO predviđa da će do kraja avgusta taj soj biti dominantan u cijelom svijetu.

– Dakle niko ga neće izbjeći. Njegova ključna osobenost je veća kontagioznost od primarnog soja, čak i 60 odsto. Upravo u tome leži njegova opasnost. Ono što ohrabruje je da vakcine pružaju efikasnu zaštitu od teških formi bolesti i fatalnih ishoda, čak preko 90 odsto slučajeva. Nešto je niža efikasnost u prevenciji simptomatske infekcije ali je i dalje dobra u prevenciji hospitalizacija – navela je Borovinić Bojović.

Ona je navela da u Africi, gdje je samo jedan odsto stanovništva imunizovano, udvostručavanje slučajeva se dešava na svake tri nedjelje.

Ministarka je kazala da su u Crnoj Gori u toku pripreme za slanje uzoraka na sekvenciranje u saradnji sa ECDC i Robert Koh Institutom.

– Međutim, nije od presudnog značaja da radimo identifikaciju delta soja u svakom pojedinačnom slučaju. Sumnju možemo postaviti skokom broja inficiranih, na osnovu brzog udvostručavanja novootkrivenih slučajeva.

Protokol liječenja infekcija izazvanih delta sojem je isti kao i prethodnih sojeva. Tako da je naš osnovni zadatak da identifikujemo osobe koje su inficirane i zadržimo ih u izolaciji i time spriječimo širenje infekcije u populaciji, jer je, kao što sam već rekla, kontagioznost osnovna prednost ovog soja – navela je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je odgovarala na pitanja poslanika DPS-a Halila Dukovića koji je pitao o spremnosti zdravstvenog sistema za novi talas koronavirusa i delta soju.

On je kazao da je ključno koliko oboljelih možemo očekivati, koliko je ljekara spremno za rad sa kovid pacijentima, ali i ostalima koji zahtijevaju medicinski tretman.

– Ključno je koliko smo sproveli vakcinaciju. Ako je uspješna imaćemo mali broj novopozitivnih, ako ona nije bila kako treba imaćemo mnogo veći broj inficiranih i pritisak na zdravstveni sistem – naveo je Duković.

Poslanik DPS-a je rekao da se, ako se uzmu u obzir brojke vakcinisanih, može očekivati veliki broj zaraženih u narednom talasu koronavirusa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije