Povežite se sa nama

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Sigurnim korakom ka kolektivnom imunitetu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je za portal covidodgovor.me da 20 odsto potpuno vakcinisanih građana Crne Gore, odnosno 30 odsto vakcinisanih prvom dozom predstavljaju rezultate slične Francuskoj, Austriji i Njemačkoj. Istakla je da smo na pragu da postignemo cilj od 30-35 odsto vakcinisanih do sezone.

Ministarka zdravlja smatra da moramo uzeti u obzir činjenicu da je masovna vakcinacija u Crnoj Gori počela prije mjesec, a u većini evropskih zemalja znatno ranije.

Govoreći o dostizanju kolektivnog imuniteta, ona je objasnila da takozvani “imunitet krda”  ne čine samo vakcinisani, nego i oni koji su preležali bolest.

Ministarka zdravlja je rekla da smo do sada u Crnoj Gori zabilježili oko 100 hiljada slučajeva koronavirusa, odnosno onih koji su preležali bolest, ali je taj broj svakako još veći.

„Sigurno postoje i oni koji su preležali kovid-19, ali su bili asimptomatski ili su bili sa blagim slikama, pa uopšte nisu ni detektovani. Oni takođe ulaze u procenat kolektivnog imuniteta“, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, cilj zdravstvenih vlasti bio je da do početka ljetnje turističke sezone imamo 30 do 35 odsto vakcinisanih, što smo praktično na pragu da postignemo.

„Idemo sigurnim koracima ka postizanju kolektivnog imuniteta“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je pohvalila građane za sve do sada učinjeno i apelovala na one koji se nisu vakcinisali da to urade što prije.

„Svaka vakcina je bezbjedna, efikasna i sigurna. Vakcinacijom će zaštiti sebe i zdravlje čitave nacije, a da uz sve to ne zaborave na određeni stepen opreza još neko vrijeme, kako bismo se svi zajednički vratili onom starom dobrom stilu života koji smo imali prije koronavirusa“, poručila je Borovinić Bojović.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije