Povežite se sa nama

COVID-19

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Ustoličenje Joanikija izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i ograničen prostor

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je da je organizovanje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija uz prisustvo ljudi izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i ograničen prostor na kojem će se desiti ovakav događaj.

– Što ste tiče predstojećih događaja – najvažnije je poštovanje mjera i vakcinacija. Uveli smo korišćenje digitalne kovid potvrde, odnosno sertifikata koji je precizno definisan i uz pomoć kojeg smo omogućili da se određeni događaji dese. U tom smislu, uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde koja podrazumijeva jasan digitalni sertifikat i ograničen prostor ovakav događaj je izvodljiv. Već smo vršili neke razgovore tim povodom i oni će biti nastavljeni, tako da će precizno do kraja javnost biti informisana – rekla je ona, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, a odgovarajući na pitanje da li sa Srpskom pravoslavnom crkvom dogovara mjere i protokole za najavljeni događaj.

Do kraja septembra 100.000 Fajzera

Ona je kazala da je zdravstveni sistem spremno sačekao izmjenu epidemiološke slike i da se shodno tome ponaša. Od 4. decembra, kako je rekla, obezbijeđeno je 762.340 doza vakcina, a do kraja septembra u Crnu Goru bi trebalo da stigne 100.000 Fajzerovih vakcina, odnosno još 50.000 do decembra.

– Epidemiološke mjere prate aktuelnu situaciju. Kao ministarka zdravlja uvijek se zalažem za mjere koje u prvom redu podrazumijevaju zaštitu fizičkog zdravlja, ali ne smijemo zanemariti i ostale segmente. Najvažnije je da zdravstveni sistem daje više od 100 odsto svojih mogućnosti – kazala je Borovinić-Bojović.

Ona je istakla da će se zalagati za povećanje zarada u zdravstvenom sistemu.

– Samo za nedjelju dana, od 16. do 22. avgusta, urađeno je preko 130.000 pregleda u kompletnom zdravstvenom sistemu. Kao ministarka zdravkja vodim računa o tome da prevashodno govorimo radom i pokazujemo svoje rezultate – rekla je Borovinić-Bojović.

Prema njenim riječima, poštovanje epidemioloških mjera i vakcinacija može doprinijeti prevazilaženju trenutne situacije.

Ona je rekla da je najveći broj zaraženih u starosnoj dobi između 30 i 39 godina, a u toj kategoriji imamo 25 odsto vakcinisah.

– Eksponencijalna kriva broja zaraženih je u porastu, ne samo kod nas, nego i u Evropi. Koliko se mi budemo sami pridržavali ovih elemenata doći će do zaustavljanja rasta zaraženih – dodala je Borovinić-Bojović.

Djeca treba da su u školama

Komentarišući početak školske godine, Borovinić-Bojović je rekla da djeca treba da budu u školama, podsjećajući da je Institut za javno zdravlje dao model po kojem će djeca od 1. septembra ići na nastavu.

– Djeca treba da budu u školama i da ostanu zdrava.Očekujemo da će biti onako kako djeca najviše žele – istakla jeBorovini-Bojović.

Spremni za jesen

Ona je rekla da zdravstveni sistem i medicinsko osoblje spremno dočekuje jesen.

– U bolnicama je na raspolaganju 57 odsto osnovnih kapaciteta za kovid, koji značajno mogu biti povećani – tvrdi Borovinić-Bojović.

Ministarka zdravlja je podsjetila da mjere donosi Vlada, a da nadzor vrši Uprava za inspekcijske poslove UIP.

– Nije logično očekivati da ljekari i Ministarstvo, na čelu sa mnom, pored svog posla još vrše i nadzor mjera – navela je ona.

Ona je rekla da je desetine puta imala sastanke sa predstavnicima UIP-a i policije, na kojima je tražena najbolja kontrola mjera.

– Komunicirali smo sa svim gradonačelnicima lokalnih samouprava, zahtijevajući veću kontrolu mjera. Neki su reagovali pozitivno, neki su se oglušili na pozive – rekla je Borovinić-Bojović.

Treća doza

Govoreći o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Borovinić-Bojović je rekla da tu odluku donosi Nacionalno tijelo za imunizaciju koje redovno zasijeda.

– Već je na prethodnoj sjednici donešena odluka da se trećom dozom mogu vakcinisati građani iz rizičnih grupa – kazala je ona.

Na pitanje očekuje li nas zaključavanje, ministarka je rekla da nigdje u svijetu ne postoje preporuke za ponovni lokdaun jer je vakcinacija na snazi.

– Postojaće epidemiološke mjere koje će pratiti epidemiološku situaciju – rekla je Borovinić-Bojović.

Na pitanje da li djeca do 12 godina treba da se vakcinišu, Borovinić-Bojović je rekla da još nije bilo jasno iznešenog stava.

– Preporučuje se vakcinacija djeci koja imaju konkretne probleme, a da li će se taj stav odnositi na ostalu djecu to zavisi od stručnih stuija i kliničkih ispitivanja čiji se rezultati očekuju vrlo brzo – kazala je ministarka zdravlja.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije