Povežite se sa nama

Društvo

BOŠKOVIĆ: Podržavam štrajk ali neophodno je obezbijediti minimum procesa rada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Disciplinski organ Advokatske komore Crne Gore (AKCG) odlučiće da li će zbog kršenja pravila štrajka pokrenuti disciplinski postupak protiv advokata Mikosava Boškovića koji je u utorak, pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici, po službenoj dužnosti zastupao dva albanska državljanina zbog šverca droge, saopštio je za Pobjedu predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Sa druge strane, advokat Bošković je kazao da podržava štrajk advokata ali da je neophodno obezbijediti minimum procesa rada.

Advokata Boškovića, koji se odazvao pozivu suda da zastupa osumnjičene albanske državljane za šverc droge, juče su u holu Višeg suda sačekali disciplinski tužilac AKCG i dvojica advokata ali mu tom prilikom, kako je kazao, nije uručena nikakva prijava.

On je naveo da čeka odluku AKCG vezano za njegovo zastupanje u pritvorskom predmetu i istakao da ne želi da prejudicira odluku kolega advokata u odnosu na njega.

-Nijesam advokat i čovjek bez časti, imam svoje ime i prezime i uvijek sam imao svoje mišljenje i svoj stav. Tačka. Javno i glasno sam rekao da podržavam štrajk ali smatram da mi advokati koji se borimo za pravdu i pravičnost drugih, moramo uzeti u obzir da kada je drugima ugrožena sloboda i pravo mi moramo biti tu za te ljude. Svaki pritvorski postupak je hitan – kazao je advokat Bošković.

Begović je pojasnio da će nadležni organi Advokatske komore odlučiti o ishodu ovog događaja i takvog ponašanja advokata Boškovića.

-Disciplinski organi će reagovati shodno Statutu Advokatske komore, a kako će reagovati znaćemo u ovih nekoliko dana – kazao je Begović.

Od ponedjeljka su građani privremeno ostali bez ustavnog prava na pravnu pomoć, jer su advokati zvanično obustavili rad zbog neuspjelih pregovora sa Vladom, od koje traže da budu izuzeti iz sistema elektronske fiskalizacije.

Od 960 advokata koji rade u Crnoj Gori glasalo je 707, od kojih je za obustavu bilo 700, a protiv sedmoro. Krajnji rok da svi poslovni subjekti pređu na elektronsku fiskalizaciju je 1. jun 2021.

Pravila
Pravila štrajka koje je propisala Advokatska komora podrazumijevaju da advokati ne odlaze u sudove, policiju ni tužilaštva uz upozorenje da se, prema statutu, neizvršavanje njihovih odluka smatra težom povredom dužnosti.

Pravila dozvoljavaju podnošenje tužbi, žalbi i drugih pravnih radnji u predmetima kod kojih bi, zbog propuštanja roka, moglo doći do gubitka prava klijenta ili zastare.

Osim obavezujućeg uputstva kojim je advokatima zabranjeno da odlaze u sudove, policiju i tužilaštva uz upozorenje da se neizvršavanje njihovih odluka smatra težom povredom dužnosti, Advokatska komora donijela i preporuke za advokate tokom opšte obustave pružanja pravne pomoći.

U dokumentu se navodi da bi advokati savjesno, odgovorno i profesionalno trebalo da objasne klijentima sve negativne posljedice i obavijeste ih da će preduzeti sve mjere u granicama obustave rada, ali da ih ne upućuju da samostalno odlaze u državne institucije.

AKCG je, kako se navodi, obavijestila sve sudove i državne organe da tokom obustave rada neće pristupati te preporučila advokatima da u komunikaciji sa bilo kojom institucijom saopšte da je njihova dužnost da postupaju u skladu sa odlukom o obustavi rada.

Komunikacija poštom ili prijem pošte u advokatskoj kancelariji, neće se smatrati postupanjem suprotno odluci, ali nije dozvoljeno da se pošta preuzima u sudu.

Posljedice
Već nakon prvog dana obustave rada advokata pokazuje se da, ukoliko se ne nađe kompromis Vlade i crnogorskih advokata, prijeti kolaps sistema.

U Višem sudu u Podgorici u prethodna dva dana odložena su sva suđenja zbog štrajka advokata dok je u podgoričkom Osnovnom sudu samo u ponedjeljak odloženo 78 suđenja.

Poziva iz Vlade za dijalog, kako je kazao predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, još nije bilo, osim što su u zvaničnom saopštenju doveli u pitanje zakonitost njihovog postupanja.

Iz Vlade tvrde da je ovakva odluka bez utemeljenja, te ohrabruju nesaglasne advokate da nastave sa radom kako građani ne bi trpjeli. Ukazuju da bi eventualne mjere koje bi AKCG zbog toga preduzela bile pravno neosnovane.

U saopštenju Vlade se navodi da je odluka nezakonita, jer ne sadrži pravni osnov, tj. zakonsku odredbu na osnovu koje je Upravni odbor ili Skupština ovlašćena da donese obavezujuću odluku o opštoj obustavi. Ukazuju da u crnogorskom pravnom sistemu postoji samo pravo na štrajk, koje pripada svima, pa i advokatima, te da ono počiva na dobrovoljnosti.

Tvrde da je država stavila na raspolaganje sve kapacitete, te da je uradila sve da olakša primjenu zakona.

Sa druge strane, Begović je naveo da Vlada može tako da misli, ali da su advokati ti koji tumače zakon ističući da je svjestan da je pravosudni sistem paralisan, ali da su advokati na to prinuđeni.

Begović napominje da je ova mjera bila krajnja, te da osjećaju odgovornost prema građanima i trenutnoj nemogućnosti da zaštite svoja prava, pa se nadaju da će sa Vladom naći rješenje i izaći iz ove situacije.

Uz crnogorske advokate stala je Advokatska komora Srbije koja je naložila advokatima da za vrijeme trajanja obustave rada u Crnoj Gori, ne pristupaju sudovima i drugim državnim organima niti preduzimaju radnje koje bi mogle imati karakter kršenja odluke crnogorske komore ukazujući da će se u suprotnom to smatrati težom povredom dužnosti advokata.

Solidarnost sa crnogorskim kolegama ranije je iskazala i AK Vojvodine.

Albanskim državljanima određen pritvor
Albanskim državljanima Luci (54) i Ljuiđiju (56) Smajlaju juče je u podgoričkom Višem sudu određen pritvor nakon što ih je u subotu veče granična policija zetekla sa 40 kilograma skanka koji su iz Albanije prokrijumčarili u Crnu Goru.

Odluku o pritvoru donio je sudija za istrage Miroslav Bašović.

Albanski državljani su uhapšeni nakon što su granični policajci u subotu, oko 23.50 časova, u rejonu Traboin uočili dvije osobe kako prelaze državnu granicu noseći dvije transportne torbe.

Policijskom kontrolom, utvrđeno je da se radi o albanskim državljnima a pregledom torbi pronađeno je 40 pakovanja u kojima se nalazilo ukupno kilograma skanka

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije