Povežite se sa nama

Društvo

BOŽOVIĆ: Neznanje rađa agresiju, uspješni smo u nazadovanju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Šovinističko skandiranje “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, koje se prethodne sedmice navodno čulo u Tivtu, anticivilizacijsko je i pripada ružnoj prošlosti. Sa beogradskim sociologom Ratkom Božovićem pokušali smo da odgonetnemo zašto šovinizam i fašizam opstaju, naročito među mlađom populacijom, koja uglavnom nije ni bila rođena u vrijeme krvavih ratova u bivšoj SFRJ.

Božović upozorava da čovjek što manje znapostaje agresivnijii da je tonaročito opasno uprljavoji ratno-huškačkojpolitici prisutnoj u regionu.

– Slikarka i kniiževnica Biljana Vilimon je, u intervjuu NIN-u, kazala: “Ko se zarazi od politike, tu nema izlečenja. To nije samo trenutna bolest, već hronično obolenje.” Pored svih svetskih zaraza, imamo i ovo naše partikularno oboljenje, iz koga nikako da izađemo. Vjerovatno i zato što još nismo stigli do građanskog društva. Nestao je ideološki diskurs, a onda su, preko noći, komunisti prešli u nacionaliste. Komunizam, kao svjetska ideja, preko noći se izokrenula u nacionalističku. Da li su naši komunisti uopšte i bili komunisti? Je li bilo komunizma ili je sve bilo pritajena i potisnuta nacionalistička neostvarenost? Drugo, nacionalisti uvek imaju osjećanje da su prikraćeni, da im je neko napravio zlo, pa moraju da se osvete i poravnaju stvari. Te su emocije više plod njihovih predrasuda i fikcija, a ne činjenica i znanja – kaže Božović za Gradski portal.

Ističe da mladi u porodicama i školama nisu naučili ništa ili veoma malo.

– Puni predrasuda, mladima je ulica gotovo jedina škola; tu su čuli i naučili naopake riječi i poruke koje ponavljaju. Tome doprinose i nesređena postkonfliktna društva u kojima su odrastali, a koja nisu bila sposobna ni spremna da otvore bolne priče iz bliske i dalje prošlosti. U Srbiji je na djelu nacionalistička pomama, dominira ekstremni nacionalizam, koji je patološka pojava.Kao društvo, nismo očistili Augijevu štalu prljave i ratno-huškačke politike devedesetih i to nam se sada sveti – smatra Božović.

Na pitanje kakvu je ulogu odigrala Crkva, Božović ističe da je ona produbila problem.

– Crkva je produbila problem. Ona nije samo slala ljude u ratove i blagosiljala ih, već je ušla u samo tkivo svakodnevnog života. Uzmite Crnogorce: nigde nije bilo više ateista nego u Crnoj Gori. Kao šampioni isključivosti, mi Crnogorci smo svojevremeno u crkve uterivali krave i koze. E, a onda smo preko noći postali veliki vjernici. Još od vizantijskih vremena, religija i crkva nikada sa društvom nisu bile u većoj saglasnosti. Kao što vidite, veoma uspješno napredujemo u nazadovanju – kazao je Božović.

Ističe da je nedavno slušao profesora književnosti, koji je rekao da je 90 odsto ljudi u Srbiji medijski nepismeno.

– Tom niskom koeficijentu inteligencije dodajte medijsku, pa bukvalnu i brutalnu nepismenost, pa ćete videti ko je bio spreman da talas povratka tradicionalizma prihvati na način kako je to učinjeno ovdje. Religija je isplivala iz potisnute svijesti kao sami đavo – ocjenjuje Božović.

Mi smo, kako ističe, patološka društva, i to je, kako smatra, naša nesreća.

– Tražimo politički autoritet, a imamo podanički mentalitet. Opsjednuti smo liderima. Ne idemo za idejom, nego zaliderom. Mora se raditi napacifikaciji, smirivanju strasti, obrazovanju mladih ljudi. Mora im se objasniti da je između verbalnog i suštinskog nasilja samo korak – zaključuje Božović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije