Povežite se sa nama

Vijesti

BRANILI DRŽAVU: Bivša vlada, u tehničkom mandatu, podijelila 119 stanova

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Crne Gore saopštila je da je nakon promjene vlasti, dok je prethodna izvršna vlast bila u tehničkom mandatu, podijeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena

Vlada je danas usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, za period januar – jul 2021. godine.

Savjet je prikupio i analizirao dokumentaciju vezanu za stambenu politiku prethodne Vlade.

„S tim u vezi, došlo se do informacija o podjeli oko 25 miliona eura kredita, oko 20 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora u posljednjih desetak godina i 4,6 miliona eura kredita u posljednje tri godine. Riječ je o 580 lica, koja su dobila stanove ili kredite, od toga je namanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika“, saopšteno je iz Vlade.

Funkcionerima su, kako kažu u Vladi, dijeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti „INTERNO“.

„Ukazano je i da je Nacionalni savjet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada, u kojem je eksplicitno navedeno da se postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda Crne Gore, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda Crne Gore. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promjene vlasti, dok je prethodna Vlada bila u tehničkom mandatu, podijeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena“, saopšteno je iz Vlade.

U Izvještaju je navedeno i da je Savjet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica.

„S tim u vezi, Stručno tijelo Savjeta je uzelo u rad i dodatne slučajeve. Do danas, Savjet je podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno“, saopšteno je iz Vlade.

U Izvještaju se, pored ostalog, navodi da je Savjet počeo sa prikupljanjem i naknadnim objelodanjivanjem podataka o sljedećim slučajevima: vjetroelektrana Možura, Crnogorski Telekom, Elektropriovreda Crne Gore AD Nikšić, poslovanje kompanija u Slobodnoj zoni Luke Bar i Duvanski kombinat, uvoz i izvoz cigareta i oružja, proizvodnja cigareta i oružja na teritoriji Crne Gore, Prva banka Crne Gore i Autoput Bar-Boljare.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije