Povežite se sa nama

Vijesti

BRATIĆ NAREDILA DA SE U AVGUSTU IZABERU ČLANOVI ŠKOLSKOG ODBORA: Nema kvoruma, neki htjeli posao da završe preko skajpa i vibera

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Usred avgusta vaspitno-obrazovne ustanove su dobile od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta naredbu da izaberu članove Školskog odbora iz kolektiva, odnosno od Nastavničkog vijeća i Savjeta roditelja. Međutim, problem je kvorum, pa se u jednom broju škola, prema informacijama Dnevnih novina, čak pomišljalo da se ova obaveza završi preko skajpa, vajbera, što je protivzakonito, jer se predstavnici škole i roditelja u školskim odborima biraju tajnim glasanjem.

OD 25 RODITELJA NA SASTANAK DOŠLO SEDAM

Članica Savjeta roditelja Srednje stručne škole „Sergije Stanić” u Podgorici Ana Vukotić ispričala je svoje iskustvo sa izborom članova Školskog odbora u toj obrazovnoj ustanovi, naglašavajući da njena priča nema nikakve veze niti sa upravom škole koja je sve organizovala po preporukama resornog ministarstva, niti sa politikom prosvjetne vlasti, već sa zakonitošću izbora članova ovog tijela.

„Pozvani smo od škole da dođemo na sastanak Savjeta roditelja jer treba hitno da izaberemo našeg predstavnika za Školski odbor, kako bi mogao da se bira direktor ove obrazovne ustanove. Međutim, nije bilo kvoruma, od 25 roditelja došlo nas je sedam, što nije nikakvo čudo s obzirom da su ljudi na odmorima i da niko nije očekivao da će biti pozvan u avgustu da se bavi ovako ozbiljnim stvarima”, kaže ona.

Prema njenim riječma tražili su da se organizuje drugi sastanak i vidjeti kad će to biti i koliko će ih doći.

“Na tom sastanku pitala sam ko je taj ko je razriješio Školski odbor, zašto je morao biti raspušten u julu, da li je iko razmislio o tome da ne možete sakupiti roditelje u avgustu, jer je sezona odmora, a osim toga jedan broj njih možda i nije zainteresovan da učestvuje u nečemu što je sa strane zakona vrlo diskutabilno. Da ne bude zabune, ja nemam ništa protiv bilo koga, ja sam obična žena, građanka Crne Gore koja se našla u Savjetu roditelja jedne srednjoškolske obrazovne ustanove i koja smatra da ima odgovornost prema onima koji su je predložili”, priča Vukotić.

MINISTARSTVO DA NAS UPOZNA SA PRAVILIMA

Ona ne želi da komentariše odluke ministarke Vesne Bratić i Ministarstva, ali bi, kako kaže, voljela da zna kako da se izađe iz sadašnje situacije, a da to bude u skladu sa zakonom.

“Ministarstvo treba da nas upozna sa pravilima, znamo što piše u zakonu, ali valjda postoji i neki podzakonski akt – statut, pravilnik… koji dodatno sve definiše. Ministarka je sve u julu raspustila, može li nam reći, naučiti nas šta da radimo ili nam predočiti kako je zamislila da se ovo pitanje riješi regularnim putem do 1. septembra”, navodi Vukotić.

Školska 2020/21. godina, naglašava, se završava 31. avgusta, a 1. septembra počinje nova 2021/22.

“Sigurna sam da nijedna škola nije mogla da u ovih prvih dvije nedjelje avgusta obezbijedi kvorum i izabere Školski odbor. Uz činjenicu da je sezona godišnjih od mora postoji još nešto zbog čega je kvorum gotovo nemoguće obezbijedi ti tokom avgusta. Ministarka i službe u Ministarstvu su morali da znaju da su roditelji čija su djeca kao maturanti i polumaturanti napustila vaspitno-obrazove ustanove u maju praktično postali nezainteresovani i za Savjet i za Školski odbor, što je donekle i razumljivo. Dakle, sve što se ovih dana dešava u školama, a tiče se izbora novih odbora, kao i direktora škola je vrlo diskutabilno. Pokazalo se to i kroz rješenja inspekcije da su prethodni direktori nezakonito smijenjeni”, ističe Vukotić.

Sagovomica Dnevnih novina kaže da će se preko društvenih mreža i svog FB profila obratiti roditeljima koji su članovi Savjeta i pitati ih da li su imali sastanke i kvorum da izaberu regularno svog predstavnika za Školski odbor.

“Mene lično ne interesuje ni ministarka, ni direktori, samo da li su po zakonu izabrani novi školski odbori. Jer, ako je tu prekršen zakon, onda ni novi direktori ne mogu biti izabrani regularno. Bez školskih odbora nemate direktore škola, a bez predstavnika roditelja nemate Školski odbor. Dakle, sve je to jedan krug. Ja predstavljam 30 roditelja iz odjeljenja mog djeteta, učenika trećeg razreda SŠ ‘Sergije Stanić’, i Ana Vukotić neće klimati glavom, neću da doživim da me sjutra jedan od roditelja pita što sam potpisala nešto ako nije legitimno. Možda sam ja ovo previše ozbiljno shvatila, ali ću se ponašati u skladu sa zakonom do kraja”, poručuje ona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije