Povežite se sa nama

Vijesti

SVE ZA SRPSKI SVET: Bratić počela prebrojavanje đaka pred Popis?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dnevnim novinama obratila se grupa roditelja jedne nikšićke škole zbog poruke koju su, kako tvrde, dobili od prosvjetnih vlasti, a u kojoj se zahtijeva dase djeca izjasne na kom pismu će da im budu napisana svjedočanstva i izvještaji ćiriličnom ili latiničnom.

I dosad su učenici imali mogućnost da se izjasne o pismu, odnosno mogli su da traže da, umjesto na latinici, dobiju svjedočanstvo na ćirilici, ali se to, koliko nam je poznato, nikada nije radilo prije početka školske godine i nikada se nije tražilo da se svako dijete pojedinačno izjasni, odnosno potpiše.

“Ovo je bruka i sramota. Sad hoće i djecu da nam prebrojavaju i dijele. Što je sljedeće da formiraju odjeljenja djece koja govore crnogorskim, koja srpskim jezikom, ili koja neće da pišu latinicu, niti da koriste udžbenike na latinici, već samo na ćirilici. Strašno i sramno”, kazali su roditelji Dnevnim novinama.

Sve i da ovakvo izjašnjavanje ima utemeljenje u zakonu, ostaje dilema zašto sada prebrojavanje djece? Da li je u osnovi svega priprema za popis stanovništva, od čega Demokratski front ne odustaje, već insistira da bude ove godine, ili neće biti Krivokapića i njegove vlade?

S obzirom da je riječ o osnovcima, a da je na čelo direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, imenovana Slavica Ilinčić koja na društvenim mrežama veliča Ratka Mladića, objavljuje zapaljenu zastavu N ATO-a, vrijeđa manjine, pa i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića…, sve ovo što se traži od učenika je još sumnjivije.

Ministarka Bratić je prethodno odradila sve naočigled čitave crnogorske javnosti, kako bi prošlo sve što je naumila da se lakše sprovede identitetsko preoblikovanje najmlađih generacija – posmjenjivala je direktore škola koji bi joj mogli pokvariti posao i imenovala učesnike litija, aktiviste, simpatizere i funkcionere Demokratskog fronta, odnosno članove njihovih porodica. Zbog dešavanja u resorima kojima rukovodi Bratić, opoziciona Socijaldemokratska partija pokrenula smjenu ministarke. SDP je, podsjetimo, krajem jula predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću podnio interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Iz SDP-a su predložili da se ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti, smijeni u najkraćem mogućem roku.

U dopisu šefu parlamenta, koji potpisuje predsjednik i poslanik SDP-a Raško Konjević, navodi se kako u toj partiji očekuju da interpelacija bude stavljena u dnevni red Skupštine, saglasno članu 200 Poslovnika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Anonim
Anonim
20.08.2021. 10:11

Bratićka vrši popis sa samo jednim pitanjem. Prema tom prebrojavanju djeca će biti podvojena nacionalno i vjerski. Ministarka ima cilj prevaspitavanja sadašnjih i budućih učenika, silom i odmazdom. Potrebno je tražiti njeno uklanjanje, ne odustajući od zahtjeva do ispunjenja

Sponzor

Najčitanije