Povežite se sa nama

Društvo

BRATIĆ: Revanšizam postoji samo prema nepoštenju, nepotizmu, korupciji i nečinjenju

Objavljeno

-

Bratić
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore dr Vesna Bratić kaže da će njeno ministarstvo objektivnim kriterijumom depolitizovati obrazovanje u izboru budućih direktora, ističući da o revanšizmu nema ni govora.

Komentarišući činjenicu da će u Skupštini Crne Gore biti usvojene izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju, Bratić je istakla da je zadatak njenog ministarstva da istrgne obrazovanje iz „zagrljaja politike“.

Odgovarajući na pitanje kada će biti raspisani konkursi za direktore škola, i kada dr Vesna Bratić kaže za njihove pomoćnike, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta detaljnije će informisati javnost o dinamici rada i daljem djelovanju nakon što poslanici u Skupštini Crne Gore glasaju o Opštem zakonu o obrazovanju.

„Takođe, izmjenama i dopunama Zakona propisan je rok za izbor direktora i njihovih pomoćnika, a Ministarstvo će, kao i u svim prethodnim slučajevima, postupati striktno u skladu sa zakonom“, kaže ministar.

Podsjetimo, portal Dana prije dva dana objavio je da glasanjem o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju, koje su pred poslanicima Skupštine Crne Gore, skupštinska presuda otvara put Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno ministrica Vesna Bratić smijeniti 260 direktora obrazovnih institucija i 120 njihovih pomoćnika, ali i dio nastavnog osoblja i uprave.

Kako je bilo nezvanično, ali iz pouzdanih izvora, potvrđeno je Dana – direktori će biti smijenjeni u junu, a pomoćnici do 1. avgusta. Ministar Bratić, odgovarajući opoziciji, koja tvrdi da je riječ o čišćenju starih kadrova, posebno naglašava da to nije slučaj.

„U radu našeg Ministarstva nema govora o bilo kakvom revanšizmu ili čistkama, čak i ako smo revanšisti, to je samo prema nezakonitostima, nepoštenju, nepotizmu, korupciji i nečinjenju. Shodno tome, oni koji su devastirali Crnu Goru i ponizili njen obrazovni sistem, i postavljaju takve neutemeljene tvrdnje, očito griješe u svojim procjenama ili na jeftin način prikupljaju političke poene “, naglašava dr. Bratić.

Slaže se sa izjavom nekih poslanika u Skupštini da je politika na velika vrata ušla u crnogorsko obrazovanje.

„Crnogorsko obrazovanje je gotovo tri decenije u smrtonosnom zagrljaju pipaka političkih elita, misija našeg ministarstva je promijeniti takvu situaciju, a dugoročni cilj je da se nikad više ne ponovi.“ Stoga ćemo depolitizirati obrazovanje objektivnim kriterijumom u odabiru budućih direktora, koristeći meritokratske principe, uvažavajući i poštujući samo i samo znanje, stručnost, odgovornost, pravičnost, kompetencije, profesionalnu i ljudsku etiku „, zaključuje Bratić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
milović
milović
28.05.2021. 09:11

Ova osoba jedno priča a radi sasvim suprotno. Ili misli da ne vidimo ili da ne razumijemo njezinu priču? Njeno djelovanje i izjave su kontradiktorne. Recimo: „da će njeno ministarstvo objektivnim kriterijumom depolitizovati obrazovanje u izboru budućih direktora“ a Ministarstvo popunjva po dubini svojim istomišljenicima kao što su Vuković, Kadović Ilinčić, Drašković itd? Ha, ha…..

Obrad Pavlović
Obrad Pavlović
28.05.2021. 12:57

Alal Vjera gospođo ministarko“ Revanšizam postoji samo prema nepoštenju, korupciji, nečinjenju,nepoštenju.nepotizmu, sekularizmu,multinaciolnalizmu, antifašitmu… posljednje odrednice ste ispuštili, moguće i namjerno… a istim žarom sa kojim ste se okomili na kulturu a sada to krenuste i sa prosvjetom. Pravedničkim gnjevom obuzeti manirima i naslijeđem svetog popa „Mace“, macu u ruke pa po institucijama, zatirući sve što svijetli,da bi se uveo četnički mrak.Svi koji su očekivali nešto drugo bili su naivni, ne kao „francuske“ sobarice, već stvarno naivni.
Gospođa apostolica, četvororesornuša dalje bulazni: „I stoga ćemo depolitizovati obrazovanje, objektivnim kriterijumom u odabiru budućih direktora, koristeći meriokratske principe…“Vjerujem da je u pitanju slovna greška i da bi trebalo da stoji „mediokritetski“ principi za izbor poželjnih poslušnika. Ako se pokaže (veoma moguće) da u Crnoj Gori nema dovoljno takvih, dozvoljen je a i poželjan uvoz iz regiona. Neće se cjepidlačiti sa nekakvim diplomama, dovoljna je potvrda o završenom „ravnogorskom“ kursu bombe i kame.
Pažnju mi je privukla i fotografija gospođe apostolice.Nevjerovatno mi je da u pozadini nema barem lažnih korica nekih knjiga, kad nema pravih , čije joj se čitanje očigledno gadi.Ali da ima tih korica djelovala bi bar malo intelektualnije, ma koliko ja bio skeptičan prema mogućnosti da joj bilo što može pomoći, osim jednog!? A to jedno bih joj posavjetovao da sam joj prijatelj.

Sponzor

Najčitanije