Povežite se sa nama

Region

BRNABIĆ: Da je novac Dragana Đilasa čist ne bi ga skrivao širom svijeta

Objavljeno

-

Brnabić
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijerka Srbija Ana Brnabić komentarisala je danas najavu Dragana Đilasa da će ići u Tužilaštvo da provjeri šta se dešava sa prijavama zbog informacija da ima račune na Mauricijusu.

– Nadležni organi rade svoj posao. Mislim na 619 miliona evra Dragana Đilasa u preko 13 zemalja svijeta, na ako se ne varam 57 računa. Nadležni organi rade svoj posao. Ja mogu sada da vam kažem da je svaka riječ toga istinita. I vjerovatno toga ima mnogo mnogo više. Ono što me ohrabruje je što su još neke ozbiljne zemlje, lideri u Evropi u borbi protiv pranja novca pokrenule iste ili slične istrage, tako da ja očekujem da ćemo i iz tih zemalja imati dodatne vesti o svi poslovima Dragana Đilasa, iako je pokušavao da sakrije novac koji je zaradio dok je bio na vlasti i koji su njegove firme zaradile dok je bio na vlasti, a onda ih izvukao u inostranstvo”, navela je ona.

Kako je istakla, da postoji bilo šta što je tu čisto, vjeruje da ne bi pokušavao da ih sakriva po raznoraznim zemljama širom svijeta, na raznim računima, pod raznoraznim imenima, pa da li je Dragan Đilas kao korisnik, ili kao vlasnik računa, ili kao ovlašćen na računu, ili je Gojko Đilas ili je Paskal Šmit, ili je Gerkov, svodi se na isto – to je novac Dragana Đilasa, koji je uzeo od građana Republike Srbije koristeći se polugama vlasti, kroz svoje četiri kompanije koje su prihodovale više od 619 miliona evra dok je on bio na vlasti.

Premijerka je istakla da je novac istraživačkim novinarstvom pronađen na računima širom svijeta, i da je on 10 puta manji od onoga što je on sam prijavio.

– Preko svoje četiri najznačajnije kompanije koje su u vlasništvu Dragana Đilasa, to je Multikom grupa, Dajrekt medija, Emoušn, Ovejšn, on je dok je bio na vlasti prihodovao 619 688 269 evra. Prihod tih kompanija od 2000. do 2003. godine je bio dva miliona evra. Neto dobit 620 hiljada evra. Dakle u tri godine dva miliona evra, prije nego što je bio na vlasti. Od 2004. do 2007. godine, dakle za tri godine, taj prihod se popeo sa dva miliona evra na nevjerovatnih 179 012 542 evra. Tada je valjda naučio da računa procente i odjednom je sa dva miliona prihod skočio na 180 miliona – istakla je premijerka.

Premijerka Brnabić je potom rekla da od 2008 do 2012 godine njegov prihod skače na nevjerovatnih 332 133 257 evra.

– Dakle sa dva miliona, pa idemo tri godine na 180 miliona, ali je to bilo slabašno nešto, nego ajmo po gasu na 332 miliona evra. Da završimo političku karijeru, bližio se kraj, bilo je očigledno, 600 hiljada ljudi je izgubilo posao, nije bilo realno da će glasati ponovo za Dragana Đilasa, pa po gasu na 332 miliona evra. Tako da meni nije jasna čitava ta panika, jer ako je čovjek sve to prijavio sam, ovo što je nađeno po računima, što je izvučeno iz Srbije, više nego deset puta manje. A da nema ništa da krije ne znam zašto bi to bilo po Mauricijusu, Švajcarskoj, Hong Kongu, Luksemburgu i ostalim poreskim rajevima. Istražni organi rade svoj posao, svi rade svoj posao, drago mi je da kažem da imamo informaciju kako su još neke zemlje, koje su lideri u pronalaženju tako zakopanih para i otkrivanju odakle tolike pare, da su pokrenule istragu, pa ćemo valjda tu imati svi zajedno podršku. Tu ne mislim na Vladu Republike Srbije, već na građane kojima se duguje objašnjenje”, naglasila je Brnabić.

(Novosti)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije