Povežite se sa nama

Društvo

BS: Crna Gora u dubokoj krizi vrijednosti, imenovanja Rade Višnjić i Gorana Kekovića su slika obrazovnog sistema

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon skandalozne odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da smijeni sve direktore i pomoćnike direktora osnovnih i srednjih škola, resor Vesne Bratić nastavlja sa praksom urušavanja građanskog, evropskog, multivjerskog koncepta Crne Gore. Imenovanjem osoba koje baštine vrijednosti koje većinska Crna Gora nikada neće prihvatiti – fašističke, šovinističke i genocidne ideologije, na mjesta direktora škola, aktuelna Vlada šalje poruku da joj nije stalo do sklada, sistema vrijednosti i poštovanja različitosti, smatraju iz Bošnjačke stranke.

Oni su ocijenili da se Crna Gora od 30 avgusta nalazi ne samo u političkoj, već i u dubokoj krizi vrijednosti, te pitaju kako drugačije opisati primjer

imenovanja Rade Višnjić za vd. direktora OŠ „Jugoslavija“ u Baru i Gorana Kikovića za vd. direktora Doma učenika u Beranama.

– Imajući u vidu programska zalaganja resora prosvjete, u koja smo se uvjerili posljednjih mjeseci, potpuno je jasno da je preporuka za nastavnicu Radu Višnjić bila ta što je svoja vjerska ubjeđenja pokušavala da prenese i na djecu drugačijeg religijskog opredjeljenja. Ipak, da bi svoju kandidaturu za direktoricu učinila reprezentativnijom, ona je i pjesmu posvetila ratnom zločincu Ratku Mladiću, pravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici, ističu iz BS.

Oni smatraju da za primjer koliko su vrijednosti vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore poljuljane i ugrožene, najbolje svjedoči i slučaj imenovanja Gorana Kikovića, za vd. direktora Doma učenika u Beranama.

Kako su ističu, riječ je o predsjedniku četničkog pokreta u ovom gradu, predlagaču da jedna od beranskih ulica nosi naziv po Ratku Mladiću i inicijatoru da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću.

Dodaju da nažalost i najavljena imenovanja u drugim školama govore da se ide u pravcu ubrzanog „osvježavanja sistema“ i potpune marginalizacije manjinskih naroda.

– Ministarka Vesna Bratić, dobila je podršku svih partija vladajuće većine kada je izabrana na ovoj poziciji. S toga, svi subjekti koji čine ovu vladu za nas dijele istu odgovornost. Raduje nas da građani Crne Gore prepoznaju prave namjere aktuelne Vlade, a novi izbori, koji su neminovnost, pokazat će da za ideologije prošlosti nema mjesta u nezavisnoj i građanskoj Crnoj Gori, navodi se u saopštenju BS.

Bošnjačka stranka će svojom principijelnom politikom upozoravati na ovakve primjere u obrazovnoj politici, koji su daleko od slike obrazovnog sistema u kome se može prepoznati multivjerski karakter“, zaključili su oni.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije