Povežite se sa nama

Politika

BS: Svi ratni zločini moraju biti istraženi i procesuirani

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zvanična Crna Gora mora uložiti sve svoje kapacitete kako bi svi ratni zločini koji su počinjeni na njenoj teritoriji bili istraženi i procesuirani, a nalogodavci i izvršioci tih zlodjela privedeni pravdi, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Iz te partije su podsjetili da se danas obilježava tačno 29 godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti, koji su potom deportovani u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu.

Kako su naveli iz BS, više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca.

„Samo 12 deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nijesu pronađeni“, kaže se u saopštenju.

Krajnje je vrijeme, smatraju u BS, da nakon skoro tri decenije nadležni konačno utvrde odgovornost onih koji su učestvovali u vršenju deportacije.

Iz te partije su zatražili od tužilaštva da se taj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji način učestvovali doveli pred lice pravde.

„Iako je Crna Gora napredovala u procesu evropskih integracija, bez procesuiranja ratnih zločina, njen evropski put biće zaustavljen“, upozorili su iz BS.

Oni su apelovali na nadležne da se u udžbenike istorije uvrste činjenice o deportaciji Bošnjaka 1992. godine.

„Takođe, pozivamo Opštinu Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije