Povežite se sa nama

Društvo

BULIĆ: Dekriminalizacijom klevete nije prestala sudska zaštita

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U proteklih 10 godina pokrenuto je 210 postupaka za utvrđivanje nematerijalne štete zbog povrede ugleda i klevete, kazao je u Jutarnjem programu advokat Esad Bulić. Zanimljiv je podatak, dodaje on, da podnosioci takvih tužbi nijesu osobe iz javnog života, već anonimne ličnosti. Ističe da dekriminalizacijom klevete nije prestala sudska zaštita onih koji se osjećaju povrijeđenim zbog iznošenja netačnih podataka.

Bulić smatra da crnogorsko društvo bilo spremno za dekriminalizaciju klevete.

“Mislim da je to donijelo određene benefite, jer je to krivično djelo bilo ograničavajući faktor, prije svega za medije Crne Gore. Dekriminalizacijom klevete nije prestala sudska zaštita onih koji se osjećaju povrijeđenim zbog iznošenja netačnih podataka”, kazao je on.

Advokat objašnjava da su se ranije ljudi mogli zaštititi od klevete preko krivičnih postupaka po privatnoj tužbi, a sada to ide preko Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o medijima Crne Gore, Zakona o parničnom postupku. Postoji mogućnost i građanske zaštite, da se u parničnom postupku kroz postupak nematerijalne štete može ostvariti određena satisfakcija za one koji dokažu da im je povrijeđena čast i ugled.

“Sankcije su, dakle, određivanje nematerijalne štete. U ovih 10 godina pokrenuto je oko 210 postupaka za utvrđivanje nematerijalne štete, nadležni sud je Osnovni sud i mahom su takvi postupci pokrenuti u centralnoj Crnoj Gori. Postoji taj oblik zaštite i ono što je karakteristično je da podnosioci takvih tužbi nijesu ličnosti iz javnog života, već anonimne ličnosti”, kazao je on.

Objasnio je da su ti postupci vrlo fluidni i treba ih dokazivati. Mogu trajati do 3,4 godine, odnosno, ne manje od 10 ročišta.

“Smatram da dekriminalizacija klevete jeste demokratski iskorak i stojim pri tome. Jer kažnjavanje po svaku cijenu nije uvijek pokazatelj da će se nešto riješiti. Sve se svodi na savjest, ali nije svejedno kada sud utvrdi krivicu i kada mora da plati određenu kaznu”, kazao je Bulić.

On je kazao da gostovanjem u Jutarnjem programu nije ugrozio štrajk advokata, već iskazao poštovanje prema Javnom servisu.

Kazao je da se nada da će pregovori advokata sa Vladom uroditi plodom.

“Očekujem da će Vlada imati razumijevanja za naše zahtjeve koji nijesu mimo pravnog sistema ove države jer mi ne pružamo usluge već pravnu pomoć”, kazao je Bulić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije